Reksaari on isohko metsäinen saari Rauman keskisessä saaristossa. Reksaaren käyttö on moninaista: toisaalta se on vilkkaassa virkistyskäytössä - saaressa sijaitsee Rauman kaupungin ylläpitämä pieni leirintäalue ja luontopolku, toisaalta saaressa ovat myös Rauman saariston arvokkaimmat kasviesiintymät sekä useita merkittäviä lehtokohteita. Reksaaressa sijatsee kaksi vanhaa saaristolaistilaa, Ristinperä ja Karttu sekä Rohelan torppa. Kartun tila on leirintäalueen käytössä, tilan asuinrakennukset toimivat nykyään leirintäalueen toimistona ja kahvilana, lisäksi alueella on muutama mökki majoitustilana, keittokatos ja muita huoltorakennuksia.
Kartunkarin kirkonpaikka sijaitsee Reksaaren lounaisrannalla Kartun saaristolaistilan piha-alueen pohjoislaidassa pienen mäen päällä vain n. 100 m etäisyydellä rannasta. Perustus on ympäröity rautaketjulla ja ketjun ulkopuolella olevassa isossa kivessä on rauhoituslaatta. Kartunkarin kirkonpaikalla on tehty kaivaustutkimuksia v. 1891 (Volter Högman), jolloin paikalta löydettiin keskiaikaisia hautoja sekä joitakin rahoja. Högmanin mukaan paikka on aikaisemmin tunnettu nimellä Kirkkomaa.
Muinaisjäännöksen ympäristö on suurelta osalta pihamaata; tallattua ja avointa nurmea. Pohjoispuolella alue rajautuu metsikköön, joka jatkuu saaren sisäosiin. Kirkonpaikka on ympäristönsä korkeimmalla kohdalla, rinne laskeutuu avoimena kohti rantaa sekä etelässä että lännessä.
Hoitoalue rajautuu pohjoisessa metsänreunaan niin, että ketjulla ympäröidyn alueen ulkopuolelta n. 5 - 10 m levyinen vyöhyke sisältyy vielä hoidettavaan alueeseen. Muualla hoitoalue rajoittuu Kartun leirintäalueen pihamaahan, rajana pidetään perustuksen eteläpuolella olevaa isoa kiveä, johon on kiinnitetty muinaisjäännöksen rauhoituskyltti. |