Peruskunnostus
Peruskunnostuksessa kivirakenteiden ympäristö raivataan risuista, taimista ja muusta näkyvyyttä haittaavasta kasvustosta noin viiden metrin säteellä kohteesta. Hoitoalue raivataan kasvillisuudesta katkaisemalla kasvit, pensaat ja puiden vesat maan tasalta, juurien repimistä tulee välttää. Katajat voidaan jättää kasvamaan suoja-alueelle. Kivirakenne ja sen välitön ympäristö siistitään lehdistä ja roskista, mutta siinä kasvava sammal ja jäkälä jätetään paikalleen. Rakenne tulee säilyttää sellaisenaan kun se on, eikä kiviä saa liikutella.
Jatkohoito
Jatkohoito on luonteeltaan peruskunnostuksessa saavutettua ylläpitävää hoitoa. Hoitotoimenpiteitä suoritetaan säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa lumettomaan aikaan. Kohteilla voi vuosittain järjestää esimerkiksi yhdet suuremmat talkoot ja useampia pienempiä hoito- ja kunnostustoimia voi tehdä useamminkin kohteella käytäessä.
Hoito sisältää kohteen lähellä versovan kasvillisuuden raivausta tai harventamista ja siistimistä kohteen ympärillä. Kivirakenne ja sen ympäristö pidetään puhtaana roskista, risuista ja lehdistä, mutta siinä kasvava sammal jätetään paikalleen. Työn tuloksena syntyvä pieni määrä raivausjätettä voidaan hävittää maastoon ennalta sovittuun paikkaan kompostoitumaan. Jos jätettä syntyy suuria määriä, se tulee kuljettaa pois. Roskat ja muu jäte kuljetetaan alueelta pois. Työt tehdään käsityökaluilla ilman koneita.
Hoidon yhteydessä tulee seurata mahdollisia muutoksia kohteessa ja sen ympäristössä. Seurattava muutos voi olla kivilatomuksen kuluminen tai romahtaminen tai ympäröivän maaston kuluminen. Havaitut muutokset kirjataan hoitopäiväkirjaan. Äkillisistä muutoksista, kuten myrskytuhoista, kaatuneista puista tai kohteeseen kohdistuneesta ilkivallasta ilmoitetaan maakuntamuseon yhteyshenkilölle mahdollisimman pian. |