Nuolikosken yksittäinen uuni sijaitsee lähellä samannimistä koskea, Porasenjoen pohjoispuolella, pari kilometriä Hallapuron risteyksestä Sääksjärvelle. Hallapuro - Sääksi -tieltä uunille pääsee kapeaa metsäautotietä, joka ylittää Porasenjoen hirsistä tehtyä siltaa pitkin. Uunin edustalla on lähes tasainen metsäaukio, jolle on raahattu useita autonhylkyjä.
Uuni on rakennettu noin pari-kolme metriä korkeaan mäntyä ja kuusta kasvavan hiekkakankaan rinteeseen. Uunin suupielet on muurattu kalkkilaastilla laattamaisista kivistä, mutta muuten seinät on ladottu ilman sideaineita pyöreistä luonnonkivistä. Uunin harja muodostaa selvän noin metrin korkean lierin, joka on kapeimmillaan uunin takaosassa, sen luoteispuolella, noin metrin levyinen ja suupielissä leveimmillään lähes pari metriä. Uunin sisäseinät ovat rapautuneet ja lasittuneet jonkin verran, mutta muuten hyväkuntoiset. Pohjamuodoltaan uuni on hevosenkengän muotoinen. Uunin pesän seinämät levenevät ylöspäin voimakkaasti, uunin pesä onkin siten mittasuhteiltaan syvä ja suppilomainen.
Varsinaisia rakennusvaiheita ei seinämissä ole nähtävissä, mutta uunin harjan ladonta näyttää hieman erilaiselta yläosiltaan. Tämä noin metrin korkuinen ilmiö saattaa olla myöhemmin tehty korotusosa.
Uunin edustalle on kaivettu leveä, noin 1,5 metriä syvä ura, jota korostavat sen reunoille kasatut jätekivet. Myös uunin ympärillä on jonkin verran jätekiveä, mutta varsinaisia valleja se ei kuitenkaan muodosta. Tästä voidaan ehkä päätellä, ettei sen käyttöaika ole ollut kovin pitkä. Uuni on rakennettu vuonna 1948, eikä sen paikalla ole tiettävästi ollut aiempaa uunia. Rakentajina toimineet Veikko Nuolikoski ja hänen veljensä ovat myös polttaneet kalkkia uunissa. |