Kohde sijaitsee n. 300 m Niesalompolo-järvestä itään ja järveen laskevasta Pikkujärvenojasta n. 130 m pohjoiseen. Alue on harvakseltaan ohuita mäntyjä kasvavaa kuivaa kangasta. Loivan ja tasaisen männikkökumpareen ja kosteikon välisellä reuna-alueella sijaitsee kuvakelo, konttipuu sekä merkkipuu.
Ns. kuvakelo on kaatunut ja paikalta pois siirretty kelomänty, jossa on kaksi veistettyä ihmiskuviota rungon vastakkaisilla puolilla. Kuvat ovat sijainneet n. 0,5 m korkeudella, ja niiden korkeudet ovat 0,75 sekä 0,85 m ja maksimileveydet 0,25 ja 0,4 m. Hahmojen ääriviivat on veistetty puukolla tai kirveellä, ja kuvat esittävät ilmeisesti miestä ja naista. Kuvioiden keskelle on jätetty kaarnaa. Naiskuvio sijaitsee rungon WSW-puolella ja mieskuvio ENE-puolella. Kelon runko on ajoitettu dendrokronologisesti vuosiin 1647-1870 ja naiskuvion pinta vuoden 1830 tasolle. On kuitenkin myös mahdollista, että kuviot on veistetty vasta puun kuoltua. Vuoden 2014 kulttuuriperintöinventoinnissa kelon todettiin kaatuneen ja kuvioista toinen oli maata vasten. Vuoden 2016 kesällä kelon kuvio-osa siirrettiin Kolarin museon (Sieppijärvi) kokoelmiin.
N. 30 m kuvakelosta länteen, polun varressa on ns. konttimänty, jonka länsikylkeen n. 1,7 m korkeudelle on istutettu kaksi veistettyä puutappia n. 0,2 m etäisyydelle toisistaan. Tapit ovat paksuudeltaan n. 1,5-2 cm. Puun juuriosa on haljennut tai halkaistu, ja sen alaosassa oli hiiltymiä. Edellä kuvattujen kaltaisia puutappeja esiintyy metsäsaamelaisten poronlypsykaarteiden yhteydessä maitohyllyjen pidikkeinä.
N. 30 m kuvakelosta loivasti koilliseen sijaitsee ns. merkkipuu, eli kelo, johon noin 1,5 m korkeudelle on tehty kaiverruksia. Puun itäpuolella on pilkkaan kaiverrettu 25 cm korkea ja noin 10 cm leveä salmiakkikuviota muistuttava kuvio, josta jatkuu yläviistoon yksittäinen viiva. Eteläpuolella on puun kuoreen kaiverrettu "K". Puun luoteispuolella on kaksi ristikuviota. Puu on mahdollisesti iältään kahta muuta paljonkin nuorempi. |