Huomautuksia: Asuinpaikka löytyi Rautalammin Nokisenkosken rantakaava-alueen inventoinnin yhteydessä 29.7.2004. Asuinpaikka sijaitsee Miekkaveteen pistävän Luodeniemen tyvessä, Luodelahden pohjoisimman perukan pohjoisrannalla. Paikalta on löytöjä kahdesta kohdasta: 1) Rautalammin tien eteläpuolelta, kylän rantaan johtavan tien pinnasta ja 2) Rautalammin tien pohjoispuolelta, hiekkakuopille johtavan tien leikkauksesta.
Ensimmäinen löytökohta (KM 34589: 1-2 kaavin ja 6 iskosta) on Luodelahden pohjoisrantaan, ilmeisesti kylän yhteiselle rantasaunalle johtavan tien pinta muutamia metrejä korkealla törmällä, jonka läpi tie on tehty. Paikka on sinänsä sopiva kivikautiseksi asuinpaikaksi, mutta tietä lienee tehty myös muualta tuodulla maa-aineksella. Yritin tehdä koekuoppia myös tien viereen törmälle, mutta maa oli ympäristössä aika kivistä ja vaikeaa kaivaa. Tiestö on tuhonnut ympäristöä niin paljon, että topografiaa on hieman vaikea hahmottaa. Maasto on kuusikkoa ja sekametsää. Tarkastin myös Luodeniemeen johtavan tien pohjois-/itäpuolella olevaa kangasta, joka on kaavoitettu matkailupalveluiden alueeksi. Kangas reunustaa etelässä suota, jonka rannalle tehdyissä koepistoissa oli hienoa, hiekkaista maata muinaisella rantaterassilla, josta ei kuitenkaan löytynyt mitään. Rannempana maasto muuttuu kivikoksi.
Toinen löytökohta (KM 34589: 3 4 iskosta) on Rautalammin tien pohjoispuolella, hiekkakuopille johtavan hiekkatien leikkaus ja pinta, tiestä n. 50 m pohjoiseen. Tänne maata ei varmastikaan ole tuotu mistään, sillä koko ympäröivä maasto on yhtä hiekkakuoppaa. Myös täällä maaston tulkinta on hiekkakuoppien vuoksi aika vaikeaa, mutta idässä, harjun keskellä on pieni suo, joka lienee vielä hiljakkoin ollut lampi. Löytöpaikka saattaa olla aikoinaan suuntautunut myös tämän lammen rannalle, vaikka varsinainen järvenlahti onkin ollut lännessä. Löydöt olivat yhdessä pisteessä. Hiekkakuoppien, suon, Rautalammintien ja Kerkonkoskentien välisellä alueella on komeita rantatörmiä, joiden täytyy olla Ancylus-aikaisia. Mitään ei kuitenkaan näkynyt sen paremmin maan pinnalla kuin hiekkakuoppien reunoissakaan.
Luodelahden löytöpaikkoja täytyy pitää kivikautisena asuinpaikkana, joka kuitenkin on jonkin verran tuhoutunut. Koska löytöpaikat ovat niin lähellä toisiaan, on ne yhdistetty yhdeksi kohteeksi, vaikka kyseessä lieneekin kaksi erillistä kivikautista asuinpaikkaa. |