Kohde sijaitsee Lamminkylässä, Lappajärven pohjoisosasta Evijärvelle kulkevan Välijoen suussa. Paikalla sijaitsee Järviahonkankaan pohjois-etelä -suuntainen harjumuodostuma. Maaperä alueella on paikoin hiekkaa, yleisemmin Välijoen vanhaa kivikkoista rantavyöhykettä. Kankaan Välijoen puoleinen reuna on laikutettu 1990-luvun lopulla. Kankaan läpi etelästä pohjoiseen kulkee vanha metsätyökoneen ura.
Kohde löytyi 2006 inventoinnin yhteydessä. Alueelta on toimitettu kivikautisia asuinpaikkalöytöjä 1990- ja 2000-luvuilla. Kohteen löytäjien, lappajärveläisten Heikki Oravan ja Matti Kalliokankaan, mukaan, suurin osa löydöistä on saatu talteen harjumuodostuman eteläkärjestä, kankaan pituussuunnassa halkovan metsäautotien molemmin puolin, yhteensä n. 100 x 50 m laajalta vyöhykkeeltä. Löytäjät, innokkaat harrastaja-arkeologit, ovat suorittaneet alueella suhteellisen laajamittaisia koekaivauksia. Yksi taltoista on löytynyt tästä paikasta n. 290 m kaakkoon, Niskankankaan itäreunalta Välijoen rannasta. Tämä löytöpaikka on merkitty muinaisjäännösrekisteriin kuitenkin erilliseksi irtolöytökohteeksi, koska kohteet sijaitsevat erillisillä saarekkeilla.
Maaperä metsäautotien ja Välijoen välisellä vyöhykkeellä on hyvin kivikkoista ja ilmeisesti metsänhoitotoimenpiteissä myllerrettyä. Metsäautotien länsipuolella, Järviahonkankaan eteläreunalla sijaitsee hiekkainen metsäsaareke, missä saatiin paikoin havaintoja ehjästä kulttuurikerroksesta. Saarekkeella oli muutamia pienikokoisia, pyöreitä kuopanteita, joiden liittyminen asuinpaikkaan tai tulkinta on kuitenkin epävarmaa. Alueella kasvaa nuorta männikköä, aluskasvillisuutena puolukkaa ja kanervaa. Metsikkö on Lappajärven Metsänhoitoyhdistyksen merkitsemä, joten sinne lienee suunniteltu metsänhoitotoimenpiteitä. |