Kohde sijaitsee Hankoniemen itäreunalla suojaisessa notkanteessa hiekkarinteessä Källvikenin lahden länsirannalla. Muistomerkki liittyy Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Dagmarin Uudenmaan saaristossa tekemiin matkoihin. Hallitsijaparin jahtiin tiedetään haetun lähteestä vettä ja he lienevät käyneen myös maissa. Silloinen maanomistaja, Västerbyn kartanon Mauritz Hisinger, rakennutti 1888 lähteelle kivisen muistomerkin. Paikan alkuperäisen suunnitelman laati arkkitehti Jac. Ahrenberg 1887.
Kohteessa on kolme rakennekokonaisuutta:
1) Rinteessä olevan lähteen ympärillä on kylmämuurattu kaareva holvikiveys ja sen päällä tasanne, jota reunustavat kaarimaiset latomukset. Rakenteen koko on noin 10 x 4 m. Kivirakenteet ovat osin murtuneet, osin hyväkuntoiset. Latomusten keskellä on pystyssä muistokivi, jonka koko on noin 1,5 x 0,7, x 0,4 m. Rinne kiven takana on erodoitunut pintaosiltaan melko voimakkaasti. Lähteen vesi virtaa alaspäin uomassaan kohti merta itään. Uoman eteläpuolella on noin 30 m pitkä kylmämuurattu kiviterassi, jonka päältä on ilmeisesti kulkenut polku rannasta muistokivelle ja lähteelle. Toinen polun pohjan muodostava kiviterassi tulee kohteelle vastakkaiselta puolelta pohjoisesta noin 15 m. matkalta. Terassit ovat osin murtuneet.
2) Lähteen vesi kerääntyy Källvikenin rannassa suorakaiteen muotoiseen kiviseen noin 1,3 x 0,7 x 0,5 m altaaseen, jossa on 3 porrasaskelmaa. Allas on osa kivistä ja puista laiturira-kennetta. Altaan vedet juoksevat ulos laiturikiveyksen eteläsivustasta ja ilmeisesti erodoivat rakennetta. Laiturikiveys on kohdalta jonkin verran murtunut ja pullistunut.
3) Källvikenin lahden luoteisosassa hiekkarannan takaosassa on kivipöytä penkkeineen, mikä ilmeisesti ajoittuu samaan aikaan muiden rakenteiden kanssa. Yksi penkin tukikivistä on liikkunut ja kaatunut. Kivipöydän koko on noin 1,5 x 0,8 x 0,8 metriä. Pöytätason alla on kivestä tehdyt lohkarejalat (2 lohkaretta). Penkki pöydän vieressä on noin 1,5 x 0,5 x 0,5 m. Kivipöydästä etelään on matala kivirivi noin 2 x 0,5 x 9,5 m. Osa kivistä on alkuperäisillä paikoillaan, mutta osaa on liikuteltu ja pyöritelty paikalla. |