Ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusasema, joka sijaitsee Kettulanvuori-nimisen mäen länsiosan juurella ja mäen huipulla. Mäellä kulkee viitoitettu polku, joka alkaa Kimolantien varrella sijaitsevan Kirkkoherranviraston vierestä, jossa sijaitsee paikoitustilaa ja opastaulu. Linnoitteiden ympäristön kasvillisuutta on raivattu. Osin jyrkillä kallionrinteillä kasvaa mäntymetsää.
Suurimmaksi osaksi kallioon louhittuja taistelu- ja yhdyshautoja. Hautojen seinämiä on tehty myös muuraamatta ladotuista louhituista kivistä. Maahan kaivettuja hautoja on lähinnä kohteen pohjoisosassa. Varustukset kulkevat kohteen eteläosassa kahdessa linjassa, joiden välimatka toisistaan on 20–50 m. Taisteluhaudat on osin varustettu ampumasyvennyksillä, joista osassa on nähtävissä myös ampumakoroke. Traversseja ei ole. Hautojen kokonaispituus on 600 m. Torjuntasuuntina ovat länsi ja luode. Yhdessä kohdassa on näkyvissä taisteluhaudan rintasuojan juuressa oleva salaojaputken suuaukko, joka on 0,3 m leveä ja 0,2 m korkea. Salaoja laskeutuu alarinteeseen, torjuntasuuntaan.
Kohteen pohjoisosassa on 1,5 x 3 m kokoinen tuliasema (ks. alakohde), jonka syvyys on 1 – 1,8 m. Aseman eteläseinän muodostaa kallionseinämä ja kivivalli. Pohjoisseinä on pelkkää kivivallia. Aseman torjuntasuunnan puoleinen seinä on sivuseiniä matalampi. Varsinaista ampuma-aukkoa ei ole. Ampumasektorin keskisuunta on 220º. Asemaan johtaa 4 m pitkä yhdyshauta, jonka leveys on 1,5 m. Kohteen lounaiskulmassa, ulomman taisteluhaudan päässä haudasta erkanee 4 m pitkä, yläosastaan 1,8 m ja alaosasta 0,3 m leveä osio, jonka syvyys on 1,5 m. Osio päättyy 2 x 3 m kokoiseen kivikkoon. Kyseessä saattaa olla keskeneräinen tuliasema, jonka torjuntasuunta on 180º. Kohteessa on muitakin taisteluhaudasta torjuntasuuntaan erkanevia lyhyitä, päästään madaltuvia kaivantoja, joissa ei ole torjuntasuunnan puoleista seinää. Näiden kaivantojen käyttötarkoituksesta ei ole tietoja.
Kaksi suojahuoneen kuoppaa, joista eteläisemmän koko on 6 x 6 m ja syvyys 3 m. Pohjoisempi suojahuone on ollut varustettuna kahdella sisäänkäynnillä. Yhdyshauta on täytetty kummankin sisäänkäynnin kohdalta ja jatkuu vasta n. 5 m päässä suojasta.
Sammakkolamminvuori, Kokkokallio ja Kettulanvuori (mj-rek: 1000012930, 1000012931 ja 1000012932) muodostavat harvinaisen hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Alueella voi hahmottaa selkeän kuvan ensimmäisen maailmansodan aikaisesta kenttälinnoitusjärjestelmästä. Alueen puolustusasemat ovat hyvässä kunnossa ja niiden yhteydessä on useita erilaisia linnoituslaitteita. Rakennustyöt ovat jääneet vähäisiltä osin keskeneräisiksi. Siksi alueella pystyy hahmottamaan eri valmistumisasteelle jääneitä linnoituslaitteita ja myös ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestyksiä. |