Arkeologian harrastajat löysivät Paraisten keskiaikaisen kivikirkon kaakkoispuolella olevalta nurmialueelta vuonna 2002 tehdystä kaukolämpökaivannosta historiallisen ajan asuinpaikkaan viittaavaa esineistöä. Osa esineistä on keskiaikaisia, mm. rautaisen hevosenkengän katkelma, kirveen terä, keskiaikaista kivisavikeramiikkaa. Löytöpaikka on noin sadan metrin päässä kirkosta. Kaivannossa havaittiin myös tumma maakerros ja tiilimurskaa. Löydöt ovat Paraisten kotiseutumuseon kokoelmissa.
Paraisten kirkko on rakennettu nykyseutuvilleen mahdollisesti jo 1200-luvulla ja kivikirkko 1400-luvun puolivälistä alkaen. Kirkkoa edeltävästä tai sen aikaisesta asutuksesta kirkon seutuvilla ei ole tarkempaa tietoa. Sen sijaan paikalla on mahdollisesti ollut markkinapaikka jo pitkään. Se voi olla yksi syy myös kirkon paikan valintaan. Markkinat alueella ovat loppuneet viimeistään 1530-luvun alussa.
Lähteiden näkökulmasta alueella on ollut pysyvämpää asutusta ilmeisesti viimeistään 1560-luvun alussa ja sen asukkaita mainitaan laajemmin asutuksen yleisluettelossa 1570-luvulla. Tällöin kyseessä ovat nimien perusteella käsityöläiset ja kirkon toimintaan liittyvät asukkaat. Käsityöläisten keskittyminen paikalla voi liittyä jo kauppapaikan aikaan.
Malmilta tulleet löydöt ovat ajoittuneet moneen eri aikaan, mutta vanhimmat ovat keskiajalta. Tarkin on kirveensilmän puumateriaalista C14-menetelmällä saatu ajoitus 1190-1300 calAD. Rautakirveen lisäksi paikalta on hevosenkengän katkelma keski-ajalta, Siegburg-tyypin keramiikan pala 1300-luvulta tai 1400-luvun alusta ja kivitavarakeramiikan pala 1500-luvulta tai 1600-luvun alusta
Keskiaikaiset Malmin alueen esinelöydöt voivat liittyä kauppapaikkaan, mutta myös kirkon rakentamiseen ja sen yhteydessä paikalla asumiseen (vrt. Inkoon keskiaikaisen kivikirkon läheinen toimintapaikka, joka on tulkittu kirkon rakentamiseen liittyväksi). Löytöjen ja muun tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Malmin alueella on ollut selvästi varhaisemmalla historiallisella ajalla ihmistoimintaa noin 1200-luvulta 1600-luvun alkuun.
Museoviraston koekaivausryhmän kevään 2023 kaivaustutkimuksissa kiinteistölle 445–20–7–4 rakennettavan roskakatoksen paikalle (tutkimusalueen keskikoordinaatit: P: 66894150, I: 240820) tehdyn 1 x 3,5 m laajuisen koeojan länsipäässä havaittiin 40–60 cm syvyydessä puujäännöksistä ja palaneesta savesta muodostunut ilmiö, jonka seassa oli myös hiiltä. Radiohiiliajoituksen perusteella tämä rakenne ajoittuu 1500-luvulle. Löytöinä otettiin talteen mm. kolmijalkapadan jalka, rihvelitaulun pala, luuta ja pala kivisavikeramiikkaa. Koekuoppia tehtiin sen verran vähän, ettei keskiaikaisen asutuksen sijainnista tai intensiteetistä tällä tontilla voida tehdä päätelmiä. Voidaan kuitenkin olettaa, että keskiaikaisen Paraisten Malmin alueella vielä muinaisjäännökseksi määrittelemättömillä alueilla, on erittäin paljon potentiaalia keskiaikaisten kulttuurikerrosten ja rakenteiden säilymiselle. |