Tammela on alunperin ollut kirkollisesti Hattulan alainen, mutta se itsenästyi 1400-luvun puolivälin jälkeen. Keskiaikainen kivikirkko käsittää nykyisen kirkkorakennusken itäosan. Kivikirkko suunniteltiin ja rakennettiin vuosien 1500 ja 1550 välisenä aikana, todennäköisesti 1530-luvun jälkipuoliskolla tai 1540-luvulla.
Kirkon pääportin vieressä on luonnonkivistä vuonna 1803 rakennettu Heikan ja Pirttilän sukujen muurihauta/hautaholvi. Maan päällä on graniitista muurattu taitekattoinen rakennus, jonka lattian alla arkut ovat peittämättöminä. Tällaista kahden talonpoikaissuvun hautaa ei ilmeisesti muualla ole. Hautauksia on tutkittu vuonna 1929 (ks. enemmän kohta tutkimukset). Arkut ovat tutkimuksen jäljiltä peittämättöminä lattian alla.
Kirkon ympäristön muinaisjäännösaluetta ei ole rajattu.
Luonti: 4.12.2009 Viimeisin muutos: 6.8.2018
Tutkimukset
Jaakko Riihikallio kaivaus 1929
Huomautuksia: Maisteri Jaakko Riihikallio teki apulaisensa herra Kakon kanssa antropologisia tutkimuksia Tammelan kirkkotarhan portin pielessä kellotapulin edustalla olevassa kivestä rakennetussa muurihaudassa vuonna 1929. Haudan olivat rakennuttaneet suvut Pirttilä Kuustosta ja Heikkala Linikkalasta vuonna 1803. Kyseessä oli siten kahden suuren talonpoikaissuvun hauta. Haudassa lepäsi noin 82 hyvin säilynyttä vainajaa, joiden arkut olivat säilyneet kappelin alla olevasa tilassa liki muuttumattomina väreineenkin. Muut vainajat tutkittiin mittaamalla, paitsi muutamia hyvin pieniä lapsia. Useiden vainajien vaatteet olivat sangen hyvin säilyneet ja niitä kävi tutkimassa Kansallismuseon maisteri Kustaa Vilkuna maisteri T. Kaukorannan kanssa. Ne olivat vanhoja kansallispukuja ja niistä otettiin talteen väri- ja kudontanäytteitä. Lisäksi Vilkuna tutki arkkujen muotoja ja värejä. Tutkimuksen aikan otettiin monia valokuvia. Tutkimuksia oli tarkoitus jatkaa myöhemmin, joten hautaa ei tässä vaiheessa luotu umpeen. (Lähteet: Forssan Lehti n:to 70 ja 79.) Vilkuna on sittemmin kirjoittanut aiheesta lyhyen artikkelin julkaisuun Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistyksen ja Museoyhdistyksen vuosikirja vuonna 1930 (http://www.forssanmuseo.fi/client/forssanmuseo/userfiles/vuosikirja-1930.pdf) nimellä Muudan lisätieto Tammelan vanhasta miesten pukuparresta. Näytteet ja valokuvat on mahdollisesti tallennettu Kansallismuseon kansatieteellisiin kokoelmiin. Kuvia on myös Vilkunan em. artikkelissa kuvituksena. Varsinaisia raportteja tutkimuksista ei välttämättä ole. Vainajat lepäävät edelleen arkuissa lattian alla peittämättöminä seurakunnan antaman tiedon mukaan.
Luonti: 6.8.2018 Viimeisin muutos: 6.8.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.