Lohjantaipale on ollut yksi Karjalohjan suurimmista ja vanhimmista kylistä. 1500-luvulla kylässä oli yhdeksän tilaa, joista 1700-luvulle mentäessä oli jäljellä enää viisi taloa. Näitä olivat Katlaa, Prunkka, Hakala, Passi ja Ylhä, joka on aiemmin tunnettu mahdollisesti Solttina tai Hokarina. (Embuske 2005, 477; Kepsu ja Tukkinen 2008, 84.) Talot ovat sijainneet vuoden 1778 kartan mukaan yhteisellä kylätontilla peltojen ja niittyjen ympäröimällä mäellä (KA MHA B17a 1/1-2).
Kylämäki on edelleen asuttu ja osa sen rakennuskannasta on melko uutta. Alueen pihamaat on tasoitettu, eikä maanpäälle näkyviä rakenteita ole havaittavissa lukuun ottamatta Prunkan ja Passin välisellä hiekkatiellä erottuvaa rakennetta. Tien poikki kulkee noin viisi metriä pitkä harvahko kivirivi, joka voisi olla kivijalkaa. Kylämäen alarinne on paikoin sakean kasvillisuuden peitossa, mutta on mahdollista, että siellä on säilynyt rakenteiden jäännöksiä. On myös todennäköistä, että tasoitetuilla piha-alueilla on säilynyt pintamullan alla rakenteita, Prunkan talousrakennusten aluetta lukuun ottamatta.
Tutkimukset 2019: Kylätontin alueella tehtiin vuonna 2019 tarkkuusinventointi kiinteistöillä 444-488-1-78 (Alitalo) ja 444-488-2-1 (Vanha Passi). Alueelle tehdyissä koekuopissa havaittiin paikoin merkkejä rakenteista ja kulttuurikerroksesta, mutta osittain alueen kulttuurikerrokset ovat tuhoutuneet myöhemmässä rakentamisessa. Tarkkuusinventoinnin perusteella voitiin määritellä alue, jolla voi olla säilyneenä kiinteää muinaisjäännöstä sekä alue, jolla muinaisjäännöstä ei ole säilynyt. Rajausta on muutettu havaintojen mukaisesti.
Tutkimusalueella havaittiin yhden selkeän ja yhden mahdollisen rakennuksen paikat nykyisen Vanhan Passin pihapiirissä ja Hakalan tontin puolella erottui mahdollinen kivijalka. Inventoitavan alueen ulkopuolella havaittiin kaksi kivijalkaa Prunkan ja Hakalan tonttien puolella. Lisäksi Mikolanraittia reunusti pohjoispuolella kiviperustus, joka lienee vanhan kiviaidan pohjaa. |