Kohde sijaitsee Raaseporin (ent. Tammisaaren) Vitsandissa Vitsandsströmmenin luoteisrannalla. Kohteessa on kivestä rakennettu redutti, kooltaan noin 20 x 30 m ja korkeudeltan noin 1,5-2 m, jonka muurauksessa käytetty kalkkilaasti on rapautunut pääosin pois. Redutin itäpuolella on kaksi taisteluhautaa ja länsipuolella yksi, jonka edustalla on matala valli. Redutin ja itäisen haudan pohjoispuolella on maahan kaivettuja kuoppia, mahdollisesti miehistösuojia. Rannassa on metallinen rautarengas kalliossa. Salmen rannalla on lisäksi mahdollisesti venäläisten sotilaiden hautapaikka.
Vitsandströmmenin salmessa käytiin yksi Krimin sodan Suomen taisteluista, missä suomalaiset krenatööritarkka-ampujat ja venäläiset krenatöörit hidastivat Englannin sotalaivaston laivojen etenemistä kohti Tammisaarta. Yhteenotto tapahtui 19.-20.5.1854, missä yhteydessä englantilaiset kärsivät osittaisen tappion. Tykkituli aluksi Vitsandin hiekkarannan rantapatterista ja myöhemmin Leksvallista yhdistettynä tarkka-ampujien tuleen verotti laivaston miehiä ja Tammisaari säästyi maihinnousulta.
Yhteenoton jälkeen kesällä 1854 Vitsandin salmi varustettiin kapeimmalta kohdaltaan kuuden tykin patterilla ja taisteluhaudoilla. Tykkejä ei todennäköisesti sijoitettu millloinkaan patteriin vaan niitä säilytettiin Tammisaaressa. Lisäksi kirjallisten tietojen mukaan salmen yli viritettiin kaksi metalliketjua ja salmen sulkemiseksi rakennettiin jonkinlainen liikuteltava puomirakenne puutavarasta ja raudasta. Vitsandin lisäksi pitkin rannikkoa rakennettiin taisteluhautoja sekä muutamia pieniä pattereita kenttätykistöä varten.
Luonti: 16.8.2011
Tutkimukset
Päivi Maaranen hoito 2003
Huomautuksia: Hoitosuunnitelma 23.3.2003
Luonti: 16.8.2011
Thomas Ermala, Andreas Artto tarkastus 2019
Huomautuksia: VARK-projektin tarkastuskäynti.
Tarkastuksen aikana kohde myös valokuvattiin.
Tykkipatteri säilynyt hyväkuntoisena, osittain luonnon peittämänä. Aluetta myös ylläpidetään nykyään. Valleilta näkyy hyvin juoksuhaudat jotka sijaitsevat lähempänä merta ja lähistöllä on suuri määrä matalia kuoppia, mahdollisia poteroita. Poteroiden äärellä on raivattu koneilla metsää ja osa näistä ovat saattaneet kärsiä vaurioita sen seurauksena.
Luonti: 3.9.2019
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.