Myöhäiseen rautakauteen ajoittuvien esineiden löytöpaikka Siikajoen kirkon ja joen länsipuolella, lähellä Siikajokisuuta. Löydöt on paikannettu pieneltä alalta, Rutelo nimiseltä hiekkakangas- ja dyynialueelta kesällä 2011. Löydöt koostuvat pronssisista rullapäisestä hevosenkenkäsoljesta, riipuksesta ja veitsentupen muotoisesta neulakotelosta sekä tulusraudasta. Soljessa oli jäljellä nahkaa tai tekstiiliä ja riipuksessa mahdollisesti jotakin orgaanista ainetta. Neulakotelossa puolestaan oli tuppimaisessa osassa puuvartta. Lisäksi samaan löytöön kuuluu mahdollisesti pronssinen (?) nappi. Esineiden löytäjän mukaan pronssiesineet olivat 30-40 cm syvyydellä yhdessä siten, että neulakotelo oli pujotettu soljen kaaren läpi, tulusrauta niiden läheltä samalta syvyydeltä. Löytöpaikka on kohonnut merestä vuoden 800 vaiheilla ja noin v. 1000 jKr se on sijainnut Siikajoen suussa olevalla saarella.
Löytöpaikasta noin 160 m kaakkoon sijaitsee maakivi, jossa on viisi pitkänomaista "kuppia" tasavälein. Ne ovat jokseenkin saman kokoisia,, 4,5 x 8,5 cm ja 2,5-4 cm syviä, sileitä ja jyrkkäreunaisia. Kupista yksi on kiven reunassa siten, että se on osin tuhoutunut kiven halkaisussa. Kupit eivät liittyne halkaisuun, mutta ovat pitkulaisina ja jyrkkäreunaisina epätyypillisiä kuppikivien kuppeihin verrattuna. Kyse lienee rautakautta nuoremmista kupeista.
Paikalla tehtiin koetutkimus syksyllä 2011, jossa koekaivausaloilta löytyi 2 hevosenkenkäsolkea, 2 palaa piitä sekä palanutta savea (KM39017:1-5). Tutkimuksessa todettiin, että kyseessä on kiinteä muinaisjäännös, mutta sen luonnetta ei saatu varmuudella selville. Oletettavasti kyse ei ole haudasta, vaan ennemminkin ilmeisen lyhytaisesta asuinpaikasta. Toteutettu fosfaattikartoitus ei osoittanut anomalioita eikä muinaisjäännöksen rajoja. Vuoden 2015 kaivausten perusteella voitiin tarkentaa, että kohde on myöhäisrautakautinen aktiviteettialue, todennäköisesti kauppa- tai kohtaamispaikka mutta voi olla myös asuinpaikka. Kaivausten jälkeen muinaisjäännösalueelta löydettiin metallinpaljastinharrastajien toimesta rautakautiset keihäänkärki sekä kankikuolaimet. Todennäköisesti löytöpaikkojen läheisyydessä on rautakautisia kerroksia. |