Huumuksenmäki sijaitsee Laihan Isossakylässä, Laihianjoen ja Tampereentien itäpuolella. Kohde on kuulunut aiemmin Mujanvainion-Hietaanmetsän muinaisjäännösalueeseen, johon kuului kolme rautakautista kalmistoa noin 500 x 700 metrin alueella (aiempi kohdekuvaus ks. seuranta). Vuoden 2012 yhteydessä alue tarkastettiin ja se jaettiin suojelun helpottamiseksi seitsemään eri muinaisjäännöskohteeseen, joihin kuuluu yhteensä 19 röykkiötä. Kohteet ovat nyt nimeltään Mujanvainion-Hietaanmetsä, Mujanvainio, Hietaanmetsä 1, Hietaanmetsä 2, Hietaanmetsä 3, Leinoonkoski ja Huumuksenmäki.
Huumuksenmäellä on neljä röykkiötä, joista yhtään ei ole tutkittu. Mäen päällä on kaksi massiivista röykkiötä, joille johtaa polku Kaajantien päästä, ulkorakennusten vierestä. Alue tosin kasvaa nykyisin tiheää parikymmenvuotiasta mäntytaimikkoa ja polku ei aina hahmotu kovin selkeästi.
Pääkoordinaattipisteessä oleva röykkiö 1 on luultavasti Laihian suurin rautakauteen ajoitettava silmäkivellinen röykkiö (Kurt Jern inv. v.1952, röykkiö nro 75). Keskuskiven korkeus on noin kaksi metriä ja kiveys levittäytyy sen ympärille noin 5-7 metrin säteellä, parhaimmillaan röykkiöllä on leveyttä noin 20 metriä.
Toista mäen päällä sijaitsevaa röykkiötä (röykkiö 2) Jern (1952) piti kahtena erillisenä, mutta toisissaan kiinni olevana röykkiönä. Vuoden 2012 inventoinnissa laaja kiveys vaikutti kuitenkin yhtenäiseltä ja lähes 30-metriä pitkältä.
Kaksi muuta röykkiötä ovat alempana lähempänä rakennuksia ja peltoja sekä selvästi pienempiä. Huumuksenmäen röykkiöt sijaitsevat korkeammalla kuin muut Mujanvainion-Hietaanmetsän alueen röykkiöt, jotka ovat lähempänä jokivartta noin 20-25 metrin korkeudella mpy. Koska röykkiöitä ei ole tutkittu niin ei voida sanoa, merkitseekö se, että Huumuksenmäen suuret röykkiöt ovat hieman vanhempia kuin kansainvaellus- ja merovinkiaikaan ajoitetut muut röykkiöt. |