Vanhimmat tiedot Soukkion kylästä löytyvät Porvoon läänin vuoden 1543 maakirjasta, jossa luetellaan kylän neljä isäntää. Kylä oli yhden koko veron suuruinen. Vuoteen 1577 mennessä taloluku kasvoi seitsemään ja pysytteli siinä pitkään. 1600-luvun jälkipuoliskolla kylän taloudellinen tilanne oli heikko, mutta kylä läänitettiin vain tilapäisesti.
Vanhin varsinainen Soukkion kylää kuvaava kartta on isojakomittauksien tuloksena syntynyt kartta vuodelta 1782, mutta Soukkio on viitteellisesti merkitty jo vuoden 1704 Sälinkään vastaavaan karttaan, jolloin kylään on tosin merkitty vain kaksi taloa Sälinkäänjärven (Kotojärvi) luoteisrannalle.
Vuoden 2013 inventoinnissa Soukkion Ollilan, Pietilän ja Taatin tiloilla mahdollisesti vielä olevan vanhan kulttuurikerroksen säilyneisyyttä pyrittiin arvioimaan pintapuolisesti. Nykyään näistä taloista ilmeisesti vain Ollila on samalla paikalla kuin vanhoilla kartoilla, mutta talo on uudisrakennus ja pihamaa näyttää perusteellisesti myllätyltä. Ollilasta pohjoiseen on pari pientä mökkiä ja niistä vielä pohjoiseen kesantoalueella hajanaisia kiviä ja kivikasoja, muttei mitään selkeitä rakenteita. Ehkä tällä alueella on kuitenkin ollut alkuaan Pietilän sijainti. Toisen pienen mökin edustalla olevalla kasvimaalla oli tiilenpaloja, punasavikeramiikkaa, lasia ja posliinia. Oletetulla Taatin kohdalla on vanha hirsinen tuparakennus aivan Soukkiontien vieressä. Sen länsireunasta jatkuu vanhaa kivijalkaa, joten talo on joskus ollut isompi. Talon eteläpuolella on uudisrakennus ja aitta/autotalli, mutta itäpuolella on vanha aitta ja sen vieressä kivijalka, mitoiltaan 10 x 6 metriä. Kauempana lounaan suunnassa on vielä erillinen latorakennus. Taatista Sälinkäälle päin, tien pohjoispuolella, on järeitä kiviaitoja, joilla jyrkähkö rinne on terassoitu viljely- ja piha-alueiksi. Tietä lähimpänä olevan aidan päässä on romahtanut maakellari. Alueella saattaa olla säilyneitä vanhoja kulttuurikerroksia, erityisesti Taatin talon ympäristössä ja varsinkin sen itäpuolella. |