Inventointi 2013: Pellingin itäkylä eli Öster Pellingby tai Österby sijaitsee Suur-Pellingin saaressa, sen koillisosassa, Österbyvikenin länsi- ja pohjoisrannalla. Österby jakautuu harjualueeseen ja ns. Yrjaksen mäkeen, joilla kylän vanhimmat tontit ovat sijainneet. Harjualueen ja Österbyvikenin välissä on pieni peltoaukea.
Pellingin itäkylässä (Öster Pellingby) oli 1540-luvulla neljä veronmaksajaa. Ensimmäinen kylää kuvaava kartta on vuodelta 1651 (Strömsbergin kartanon kartasto), jossa Österbyvikenin rannalle on piirretty kaksi taloa, toinen selvästi kauempana rannasta, mahdollisesti em. harjualueella. Vuoden 1700 Samuel Broteruksen kartassa Österbyssä on neljä taloa, kaksi molemmilla tonttimailla: harujalueella Mattas ja Tallas ja lahden länsirannalla Staffans ja Reimars. Tilanne on muuttumaton vuosina 1764-1766 laaditulla kartalla.
Inventoinnissa kylän alue kierrettiin ja todennäköiset vanhan tonttimaan alueet rajattiin maastokarttaa apuna käyttäen. Yleensä ottaen tilojen päärakennukset ovat vanhoja, 1900-luvun alusta peräisin olevia, vankan kivijalan päällä olevia puutaloja, mutta paikoin on uudempaakin rakennuskantaa sementtikivijaloin varustettuna. Pihat ovat pääosin ja tasaamattomia ja piharakennukset seisovat yleensä kevyesti kulmakivien varassa. Vaikuttaa siis siltä, että kylän alueella voi olettaa vanhojen kulttuurikerrosten säilyneen pihamailla.
Harjualueen talot muodostavat rivikylän, jonka isoimpina taloina lännestä itään ovat nykyään Lillmattas, Stormattas, Sandkulla ja Reimars, sekä tien pohjoispuolella Sandåsa. (alakohteena Östra Pellinge Ö) Länsirannan keskeiset talot ovat Staffas ja Yrjas. Näyttää siltä, että Mattas ja Staffas ovat jotakuinkin samoilla paikoilla, missä ne ovat olleet ainakin 1700-luvulta lähtien, mutta Reimars on siirtynyt länsirannalta harjulle ja Tallaksen taloista Nedra Tallas on siirtynyt pohjoisemmaksi, Bredvikenin rannalle. Nähtävästi alkuperäinen Tallas on sijainnut tonttimaan itäosassa, missä nyt ovat Sandkulla, Sandåsa ja Reimars. Länsirannan Reimarsin tilalle puolestaan on tullut Yrjas.
Harjualueella kulttuuriperintökohteeksi on rajattu nykyisestä tiestä lähtien kapea harjanteen päällysalue, jonka sisällä ovat Lillmattasin, Stormattasin, Sandkullan ja Reimarsin talot, sekä osittain Sandåsan pihamaa. Länsirannalla on rajattu puolestaan tien länsipuolelta alue, jonka sisälle jäävät Staffasin tila, Yrjas sekä niiden pohjoispuolella olevat pienemmät talot. Molemmilla alueilla on mahdollista, että 1700-luvun tai vanhempaa kulttuurikerrosta tai rakenteita on säilynyt piha-alueilla. |