Asuinpaikka sijaitsee Oriveden Enanlahden eteläpuolella olevan Lopolammen eteläosan luoteisrannalla - Lopolampi on osa Pyhäjärven Hummonselästä Oriveteen laskevaa uomaa.
Muinaisjäännös koostuu kolmesta osasta: alueen luoteispäässä on tervahauta (alakohde 1), niemekkeen kärjen alueella, rinteen juurella on varhaismetallikautinen asuinpaikka ja niemen kärjen laella, vajaan 85 m korkeustasolla on kivikautinen asuinpaikka (alakohde 2).
Varhaismetallikautinen asuinpaikka (ajoitettu korkeustason perusteella) sijaitsee niemen kärjen alarinteellä ja kärjen lounaispuoleisella leveämmällä tasanteella rinteen juurella, missä paikka rajautuu hyvin loivasti luoteeseen laskevassa maastossa lähempänä rantaa ja alemmalla tasolla tasalle jossa maaperä muuttuu hiekkaisesta saveksiseksi. Jyrkän rinteen lounaispuolella on rinteen juurella matala muinaisrantatörmä ja sen päällä kapea tasanne - asuinpaikka ei ulotu kyseisen törmän päälle vaan sen alapuolelle, missä nyt kuusivaltaista sekametsää. Idempänä löytöjä saatiin vielä kapealta rannan ja rinteen väliseltä hieman loivemmin laske-valta rinteen osalta. Niemen ja korkean harjanteen itärinne on maaperältään hyvin kivikkoista ja sinne tehdyistä koekuopista ei saatu mitään havaintoja muinaisjäännöksestä.
Luonti: 30.9.2014
Alakohteet
Tervahauta
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat, tervahaudat
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6890857 I: 639917
Kuvaus: Rantaan menevän tien itäpuolella ja jyrkän länsi-lounaaseen laskevan rinteen juurella on tervahauta. Haudassa ei ole ränniä vaan se on "vanhan mallinen", josta terva nostettu lippoamalla. Haudan halkaisija on n. 12 m, leveät vallit ja syvä keskikuoppa.
Luonti: 30.9.2014
Tutkimukset
Timo Jussila ja Timo Sepänmaa/Mikroliitti Oy inventointi 2014
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.