Inventointi 2014:
Kivilatomus sijaitsee Laihian keskustasta noin 15 km kaakkoon itäkaakko-länsiluode suuntaisella soraharjanteella, jonka keskimmäinen osa on laaja sorakuoppa; mäntyvaltainen varttunut talousmetsä. Mäen korkeimmalla kohdalla on miltei kokonaan kaiveltu pieni kivikko (peruskartalla on merkintä muinaishauta), josta ei voi enää päätellä, oliko se alun perin kivirakennelma vai luontainen kivikko. Sen lounaispuolella on matala soikea kivikehä, mitat 4,5 x 4 m, vallin leveys 0,5 – 0,7 m, korkeus 0,2 m. Kivien koko on 10 – 40 cm. Rakenne on suurimmaksi osaksi aluskasvillisuuden peittämä, vallin päällä kasvaa arviolta yli 100 v. ikäinen mänty. Kivikehä on selvästi ladottu. Sen funktio ja ajoitus on epäselvä.
Inventointi 2022:
Epämääräinen kivilatomus sijaitsee avarapohjaisessa talousmetsässä. Maan tasalla kasvaa tiheää varvikkoa. Latomus sijoittuu loivapiirteisen mäenkumpareen laen eteläpuolelle.
Latomukseksi tulkittu kivirakenne erottuu varvikon seasta kohtana, missä kiviä näkyy maanpinnalle noin 4 * 4 m kokoisella alueella. Varvikon alla kiviä tuntuu olevan koko mäen alueella, joista osa pilkottaa maan pinnalle saakka. Aiemmassa inventoinnissa havaittua pientä kivikkoa tai matalaa soikeaa kivikehää ei maastosta luotettavasti paikannettu. Nyt havaittu kivikko/latomus voisi kokonsa puolesta olla kyseinen kivikehä. Kohteen ajoitus tai funktio jäävät avoimiksi.
Luonti: 20.10.2014 Viimeisin muutos: 8.9.2022
Tutkimukset
Hans-Peter Schulz ja Tapani Rostedt /Keski-Pohjanmaan ArkeologiaPalvelu inventointi 2014
Huomautuksia: Isokyrö, Laihia, Ilmajoki, Seinäjoki 2014
Kattiharjun tuulivoimapuiston ja Kattiharju – Seinäjoki
voimajohtolinjauksen arkeologinen inventointi s. 18
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.