Paikka sijaitsee Laukon kartanosta 1,6 km luoteeseen, Pajalahden suun länsipuolella rannassa, pelto-alueiden ja Vakkalanselän rajaamalla matalalla, metsäisellä kumpareella. Paikalla todettiin noin 45 x 30 m alalla viisi maanpinnalle erottuvaa rakennetta sekä lisäksi kulttuurikerrosta ja löytöjä yhdeltä alueelta, jossa ei ollet maanpinnalla havaittavissa rakenteita. Alue on kuusivoittoista sekametsää. Maaperä on paikoin moreenia, paikoin vähäkivistä hietaa. Kohteet vaikuttavat varsin hyvin säilyneiltä.
Kyseessä on torpan paikka, joka on merkitty v. 1773 kartalle sekä 1840-luvun Vesilahden pitäjänkarttaan. Torppaa - tai mitään rakennuksia ylipäätään - ei ole enää merkitty myöhempiin karttoihin, kuten vuoden 1909 senaatinkarttaan ja 1954 peruskarttaan. Torppa on siten hylätty viimeistään aivan 1900-luvun alussa.
Kuninkaan tiekartasto Suomessa 1790 -teoksen kartassa (s. 172) on Pajalahden suun länsirannalle merkitty kylä (useita taloja), jonka voi tulkita sijaitsevan samalla paikalla kuin myöhempi torpanpaikka. Taloryhmän yläpuolella on kartassa teksti "Paidaniemi". On epäselvää tarkoittaako nimi taloryhmää vaiko itäpuolella sijaitsevaa niemeä, joka nykyään tunnetaan Päireniemenä.
On mahdollista, että nyt havaittu torpanpaikka on perustettu viimeistään 1770-luvun alussa, mutta ei ole mahdotonta, että se olisi perustettu jo paljon aiemmin. On myös mahdollista (mitä nyt ei enempää selvitetty), että kyseessä on vanhempi kylänpaikka, joka sittemmin on "taantunut" Laukon torpaksi. Torpan paikka on arkeologisesti hyvin säilynyt ja ehjä kokonaisuus, jonka asutus ja käyttö on päättynyt yli 100 vuotta sitten. |