Tervahauta sijaitsee Iikosken eteläpuolisen suvannon länsirannalla, vajaat sata metriä rannasta. Tervahaudan sijainti on huolella valittu ja se on tervan kuljetuksen kannalta ideaali. Iikoskenniemi on mäntyvaltaista, paikoin kosteaa kangasta, jossa tervapuita on ollut runsaasti saatavilla. Maasto haudan kohdalla on kumpuilevaa kangasta, mutta haudan itäpuolelta järven rantaa kohti se muuttuu matalaksi kosteikoksi. Tervahauta erottuu selvänä kumpareena niemeä kiertävän polun varrella. Matkaa polulle on viitosen metriä. Haudan ympärillä kasvaa pääasiassa vaihtelevan ikäistä männikköä, ranta on heinikkoinen ja avoin. Kankaan aluskasvillisuus on pääasiassa puolukka-mustikka-suopursua. Matkalla Iikosken niskalta tervahaudalle on runsaasti kirveellä kaadettujen mäntyjen lahoavia kantoja. Ne voivat olla perua tervahaudan polton valmisteluista.
Tervahauta on kookas ja se erottuu hyvin maastossa. Sen halkaisija on reilut 15 metriä. Hautaa kiertävä valli on kauttaaltaan kuutisen metriä leveä ja rannan puolelta jopa metrin korkuinen. Myös haudan länsipuolella, polulta katsottuna, se on useita kymmeniä senttejä korkea. Valleja ympäröivät kauttaaltaan epämääräisen muotoiset kuopat, joilla tulen leviämistä on estetty. Haudan keskellä olevan kuopan halkaisija on reilut kolme metriä ja se on vallin harjalta katsottuna syvimmillään noin 70 senttiä. Tervaränni on suunnattu luonnollisesti kosteikon ja järven suuntaan. Ura on nelisen metriä pitkä ja se loivenee nopeasti. Aivan vallin reunalla se on pari metriä vallin harjaa ja metrin ympäröivää maanpintaa matalammalla. Toisesta päästään se erottuu vielä noin 20 sentin syvyisenä painaumana. Ränni on leveimmillään haudan reunalla noin puolitoista metriä leveä ja se kapenee voimakkaasti kosteikon suuntaan. Tervahaudan päällä ei kasva ainuttakaan täysikasvuista mäntyä vaikka haudan ulkopuolella niitä on runsaasti. Kantoja sitä vastoin haudan päällä on joitakin, ja vaikuttaakin siltä, että tervahauta on tarkoituksella pidetty avoimena.
Luonti: 29.1.2019
Tutkimukset
Oili Räihälä / MH inventointi 2012
Huomautuksia: Hossan retkeilyalueen ja Moilasenvaaran natura-alueen kulttuuriperintöinventointi
Luonti: 29.1.2019
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.