Kohde sijaitsee Härkäjärven kapeimmalla kohdalla, järven kaakkoisrannan hiekkapohjaisen niemekkeen tyvellä. Niemekkeellä kasvaa männikköä ja harvakseltaan koivuja. Aluskasvillisuutta alueella hallitsevat puolukka, variksenmarja, sammalet ja poronjäkälät.
Kohde on yksittäinen pyyntikuoppa, joka sijaitsee Härkäjärven kaakkoisrannan niemekkeellä, kohdassa P 7622464 / I 460262, noin kolmenkymmenen metrin etäisyydellä rannasta, noin kuusi metriä järven pintaa ylempänä. Kuoppa on soikea, luode-kaakkosuuntainen, kooltaan noin 4,0 m x 3,0 m ja syvyydeltään noin 0,9 metriä. Kuoppaa reunustaa noin 2,5 metriä leveä maavalli, jonka korkeus on noin 0,3 metriä.
Maaperältään hiekkainen niemeke vaikutti sopivalta myös esihistorialliseksi asuinpaikaksi. Niemekkeen koillisreunalle, pyyntikuopan pohjoispuolelle, noin kymmenen metrin etäisyydelle järven rannasta, kohtaan P 7622486 / I 460259, kaivettiin noin neliömetrin laajuinen koekuoppa. Koekuopasta löydettiin kaksi kvartsi-iskosta, mutta muita esihistorialliseen toimintaan viittaavia löytöjä tai ilmiöitä ei havaittu. Iskoksia ei kerätty koekuopasta talteen, vaan ne jätettiin paikoilleen. Koekuopan lähiympäristöön tehtiin myös muutamia lapionpistoja, jotka olivat löydöttömiä. |