Kohde sijaitsee Lätäsenon länsipuolella, noin 170 metrin etäisyydellä joesta, matalalla hienohiekkaisella harjanteella Hirvasvuopion asuinkentän länsipuoleisen suojuotin lounaispuolella, noin kaksi metriä suon pintaa ylempänä. Kalkkoaivin ja Munnikurkkion välinen mönkijäura kulkee kohteen eteläpuolitse. Kohteen ympäristössä kasvaa harvaa tunturikoivikkoa.
Kohde on muinaisjäännösryhmä, joka koostuu kahdesta suorakaiteen muotoisesta, umpeenkasvaneesta liesilatomuksesta sekä yhdestä pyyntikuopasta.
Liesilatomus 1 sijaitsee kohdassa P 7648275 / I 306218, noin kolmenkymmenen metrin etäisyydellä suon laidasta. Latomus on umpeenladottu, itä-länsisuuntainen, lähes neliön muotoinen ja kooltaan noin 0,9 m x 0,8 m. Latomuksen kivien halkaisijat vaihtelevat välillä 10 cm - 20 cm, niiden pinnat ovat hyvin jäkälöityneet, ja ne ovat koholla ympäristöstään noin viisi senttimetriä.
Liesilatomus 2 sijaitsee kohdassa P 7648247 / I 306212, noin kolmekymmentä metriä etelään päin liesilatomuksesta 1, noin kahdeksan metriä kohteen eteläpuolitse kulkevan mönkijäuran pohjoisreunasta pohjoiseen päin. Latomus on maantasainen, vain reunoiltaan kivetty, itä-länsisuuntainen ja kooltaan noin 1,0 m x 0,7 m. Useimpien latomuksen kivien halkaisijat vaihtelevat välillä 10 cm - 20 cm, mutta sen länsipäässä on muita kookkaampi, muodoltaan laattamainen kivi, jonka halkaisija on noin 30 cm.
Pyyntikuoppa sijaitsee kohdassa P 7648252 / I 306216, noin viisi metriä liesilatomus 2:sta pohjois-koilliseen päin. Kuoppa on soikea, koillis-lounaissuuntainen ja kooltaan noin 4,0 m x 3,0 m. Kuopan syvyys on noin 0,4 m, ja sitä ympäröi noin 1,5 m leveä maavalli, jonka korkeus on noin 0,2 m. Kuopan pohjalle tehdystä lapionpistosta todettiin, että kivennäismaan pintaosaan, sammalkerroksen alle, oli muodostunut noin viisi senttimetriä paksu huuhtoutumiskerros.
Kohde rajautuu pohjois-eteläsuuntaiselle, noin 40 m x 20 m laajuiselle alueelle, jonka eteläpää on Kalkkoaivilta Munnikurkkioon johtavan mönkijäuran pohjoisreunan tasalla. Aluerajaukseen sisältyvät molemmat liesilatomukset ja pyyntikuoppa lähiympäristöineen.
Kyseessä lienee moniperiodinen kohde. Liesilatomukset ovat todennäköisesti peräisin rautakauden lopulta tai historialliselta ajalta. Pyyntikuopan ikää on vaikeampaa arvioida, mutta joka tapauksessa se ajoittuu esihistorialliseksi. Liesilatomusten luona on voinut sijaita kevytrakenteisia kotamaisia asumuksia, joiden rakenteista ei kuitenkaan ole enää jäljellä mitään maanpinnalle havaittavaa. Pyyntikuoppa on kaivettu luontevalle pyyntipaikalle, ja siihen on mahdollisesti ajettu peuroja koillisen suunnalta, Lätäsenon joen-varsikankaalta, Hirvasvuopion asuinkentän alueelta. Kohteen säilyminen nykytilassaan ei vaikuta uhatulta. |