Paikalla on kaksi kämpän jäännöstä ja kaksi kuopparakennetta.
Alueen koillispäässä on kuopparakenne noin kahden metrin päässä ojasta. Se on luode-kaakko suuntainen ja muodoltaan lähinnä suorakaide, kooltaan 5,4 m x 3,3 m. Luoteisreunassa on kuitenkin kapeampi laajennus joka on kooltaan noin 3 m x 1,3 m. Keskellä on vielä yli metrin levyinen kulkuaukko. Kuoppa on 60-70 cm syvä, sen reunoissa on hirret, joista yksi on piisin vieressä näkyvissä. Piisi on rakenteen länsinurkassa, se on tehty liuskekivistä. Kuopassa on mahdollisten kattopuiden maatuneita jäänteitä. Mahdollisesti rakenne on maasauna, jollaisia savottatyöläiset ovat rakentaneet majoituspaikoiksi ennen vuoden 1928 kämppälakia. Rakenteet ovat lähes täysin aluskasvillisuuden peittämiä ja kuopassa kasvaa koivuja.
Noin 10 m rakenteesta 1 lounaaseen on pienen kämpän (1) jäännös. Se on lähes pohjois-etelä suuntainen, kooltaan 6,5 m x 4,4 m. Valmistettu pyöröhirsistä joita on neljä tai viisi hirsikertaa jäljellä. Oven viereiset seinät ovat romahtaneet, vain pari hirttä jäljellä. Hirsien välissä, oviaukon reunoissa, on poikittaiset puun pätkät karapuiden sijaan. Yläpuoliset kirveellä veistetyt salvokset, pyöreitä kattopuita on jäljellä toisen seinän päällä. Päällä kasvaa koivun ja kuusen taimia.
Noin 15 m edellisestä länteen on pienen kämpän (2) jäännös. Koko 5,3 m x 5,2 m, 1-3 hirsikertaa jäljellä. Luode-kaakko suuntainen, oviaukko luoteeseen. Valmistettu suurista pyöröhirsistä, joissa on kirveellä tehdyt yläpuoliset salvokset. Ei piisiä, joitain kattopuita jäljellä. Hirret sammalien peitossa, päällä kasvaa koivuja.
Noin 8 m kämpästä 2 lounaaseen on toinen kuopparakenne. Se on muodoltaan neliömäinen, koko 3,7 m x 3,7 m ja noin 70 cm syvä. Reunoissa on hirret, oviaukko on suolle päin, mutta ei keskellä
seinää. Mahdollisesti kellari, tai maasauna. Ojalle päin kuopan edessä on heinikkoinen alue, kuopassa kasvaa sammalia ja kuusen taimia.
Savottakämppäalue. Sodankylän metsänhoitaja G.W. Forsström kertoo muistelmissaan And. Kurt. Oy:n hakanneen Vattioselässä vuonna 1905, mahdollisesti kämpät liittyvät näihin hakkuisiin. Mutta ainakin kämpät rakenteidensa puolesta vaikuttavat olevan ajalta ennen vuoden 1928 kämppälakia. |