Kohde sijaitsee Oratunturin keskimmäisen laen päällä. Ympäristö on puutonta rakkaa. Alue on luokiteltu joutomaaksi. Vierestä kulkee moottorikelkkareitti.
Kohteessa on kivilatomus, jota on käytetty kolmiomittauksen tähystysmerkkinä.
Kivilatomus on rakennettu v. 1922 Kemijärvi-Jäämeri -kolmioketjun mittausta varten
maanmittaushallituksen toimesta. Pisteen rekognoinnista ja merkin rakentamisesta vastasi H. Junno, ja seuraavana vuonna 1923 O. Lehtinen suoritti pisteellä kulmamittaukset. Kuvauksen mukaan merkki sijaitsi tunturin korkeimmalla laella, ja oli 2 m korkea, alhaalta 2 m ja ylhäältä 1,7 m leveä, katkaistun kartion muotoinen kivilatomus. Kivilatomuksen keskellä tähtäyskohteena on ollut tanko, jonka päässä on ristikko. Kolmiopiste on merkitty keskisellä porareiällä, ja ympärillä on ollut neljä varamerkkiä, joista tähystysmerkin lounaispuoleinen reikä on ollut havaintopisteenä. Rakennelmasta on myös olemassa käytönaikainen valokuva. (Maanmittaushallitus 1928: 46-47, 52.)
Vuonna 2013 kivilatomus paikannettiin. Se sijaitsee kolmiomittaustornin jäännöksen lounaispuolella. Kivilatomus on osittain romahtanut ja sen päälle on kasattu uusia kiviä. Nykyiset mitat ovat 3,8 x 4,5 x 1,5 m. Alkuperäinen rakenne on kuitenkin vielä havaittavissa, ja se vastaa edellä mainittua kuvausta. Latomuksen keskellä on lahonneen puuriu’un tynkä. Latomuksen kylkeen on tehty nuotiopaikka hyödyntäen latomuksen kiviä. Ympäristössä on useita retkeilijöiden tekemiä pienempiä kivilatomuksia ja pystytettyjä kiviä.
Kivilatomus on maanmittaushallituksen julkaisun (1928) mukaan rakennettu v. 1922 kolmiomittauksen tähystysmerkiksi, ja paikalla on suoritettu kulmamittauksia v. 1923. Informantin mukaan merkki olisi rakennettu vanhan Sodankylän ja Sompion lapinkylien välisen rajakiven päälle. Georg Wahlenbergin Kemin Lappia esittävässä kartassa vuodelta 1802 Sodankylän ja Sompion rajan on merkitty kulkevan Oratunturin yli, joten tätä voi pitää mahdollisena. Kuva kartasta löytyy mm. Suur-Sodankylän historia 1:stä s. 104. |