Kohde sijaitsee Boställsbergetin laella sen länsipäässä hieman laen korkeimmasta kohdasta länteen. Perustus on rakennettu luonnolliseen kallion notkelmaan. Alue on kallion laella ja melko puuton. Muutama nuorempi koivu, mänty ja paju kohteen lähellä. Kohteen kivet ovat sammaleen ja jäkälän peitossa.
Rakenne koostuu särmikkäistä kivistä, jotka ovat mahdollisesti olleet hirsirakenteiden perustana. Notkelman ympärille on muodostunut U-muodossa noin 2 metrin päähän notkelmasta pienempien kivien muodostama matala valli. Valli on selkeä, muodoltaan neliskanttinen ja osittain sortunut alarinteeseen. Idässä ei erotu vallia. Vallin on 11,0 m leveä (E-W) ja 12,0m pitkä (N-S), max. 2,9 m leveä (länsiosassa) ja max. 40 cm korkea.
Idässä ei erotu vallia.
Vallin kiviaines ei ole jääkauden kasaamaa vaan se on teräväsärmäistä, pienehköä ja louhitun näköistä ainesta. Kivissä ei porausjälkiä. Kiviaines koostuu erikokoisista kivistä: keskimäärin ne ovat 15x15x20 cm kokoisia, suurimmat ovat n. 60x20x30 cm kokoisia ja pienimmät soraa.
Vallin kaakkoispuolella todettiin kallioon kiinnitetty, taottu rautakoukku, jossa oli vielä ujutettuna pujottua rautavaijeria tai rautalankaa, jossa vaijerin pää ollut kiinni.
Rakenteelle ei ole helppo antaa varmaa tulkintaa, mutta se vaikuttaa jonkinlaisen puisen rakennuksen perustukselta. Sijainti korkealla kalliolla ja osittain kallionotkelman päällä ei sovi asumukseen, riiheen tai vastaavaan. Koska rakenne sijaitsee korkean kallion reunalla, josta aukeaa hyvä näköala, ja koska alueella tiedetään Kalmbergin kartan perusteella kulkeneen
vanha lennätinlinja, tuntuisi luontevalta liittää se vanhaan lennätintorniin, josta on säilynyt ainoastaan perustus. Kalliossa havaittu koukku ja vaijeri on saattanut kuulua lennätintornin tukirakenteeseen.
Lisätietoja:
Kalmbergin kartastossa (R VII, List 8, 1855) Degerbyn optinen lennätinasema on merkitty Telegrafbergetin ja Boställsbergetin muodostaman kallioalueen länsipäähän. |