Alue sijaitsee Virolahden Korpisaaren sekä Hämeenkylän välillä ja ympäristössä, Rautalanselän Hellänlahdella.
Kahden hylyn rykelmä, hylyt vierekkäin (pohjoisempi/eteläisempi), ns. kiviparkkoja. Tiedot hylystä perustuvat viistokaiutusmateriaaliin. Pohjoisemman hylyn muoto on pyöreäreunainen ja soikeahko, pituus noin 25 metriä ja leveys noin 7 metriä. Hylky erottuu viistokaikumateriaalissa kivilastin perusteella, lasti on suorakulmaisia kiviä, jotka on ladottu päällekkäin. Kerroksia on mahdollisesti kolme tai neljä.
Löytöpaikalla tiiltä, kiviä ja ruukku (SMM280:1).
Korpisaaren ympäristöön tiedetään upotetun noin 27-30 kivien kuljetusalusta, parkkaa, jotka olivat suomalaisten sekä paikallisten venäläisten omistuksessa. Aluksia upotettiin kahteen otteeseen. 20.6.1855 Rautalanselälle purjehti kaksi englantilaista fregattia ja yksi höyrylaiva. Ne lähestyivät ensin Pyterlahden louhosta, mutta kääntyivät sitten vastapäiselle rannalle, jossa upottivat kolme kiviparkkaa, sen jälkeen kun näistä oli riistetty purjeet (Favorin 1992, 11).
Kolme päivää myöhemmin juhannuksen aikaan, höyrykorvetti Magicienne purjehti Hellänlahden ja Pajulahden edustalle, jonne oli ankkuroituna kolmisenkymmentä parkka-alusta lastattuna graniitilla. Aluksen miehistö poltti kiviparkat niiden ollessa ankkurissa.
Hylkyjen alue matalassa lahdessa muodostaa vedenalaisen maiseman, joka on muodostunut kulttuuristen tekijöiden vaikutuksesta.
Muinaisjäännösalueen rajaus on tehty arkeologisen inventoinnin mukaan. Alueen läntisen pään rajauksen varmistaminen vaatisi vielä meriarkeologisen inventoinnin. Hylkyjä on todennäköisesti enemmän, kuin v. 2018 inventoinnissa havaittiin. |