Kohde sijaitsee Kemijoen länsipuolella, Törmän rautatiepysäkistä noin 400 m lounaaseen, rautatien ja maantien 19575 välisellä voimalinjan ylittävällä hienohiekkaisella ja kumpuilevalla kankaalla, Laitilanmaan eteläosassa, "Sunnarborgin torpan ja Vahtolan tilan välissä". Se on rautatiestä noin 50 m päässä ja kankaan läpi virtaavan veto-ojan lounaispuolella. Paikalla erottuu kuusikulmainen, halkaisijaltaan 13 m ja korkeudeltaan 1 m oleva hiekasta luotu kehävalli. Keskellä on halkaisijaltaan 3,8 metrinen ja 1 m korkea kumpu.
Läheisen rautatien rakentamisen yhteydessä kerrotaan kumpua kaivetun ja löydetyn ruumiin jäännöksiä. On myös kerrottu, että paikalta olisi löydetty iso laakakivi, jossa olisi ollut ristinmuotoinen hakkaus.
Hj. Appelgren-Kivalo kaivautti vuonna 1908 kummun keskikohtaa ½ m syvyydelle, jolloin löytyi hevosenpään kokoinen mukulakivi sekä noin ½-metrinen osin tasainen ja kupera kivi, paksuudeltaan 20-30 cm. Mahdollisesti tätä litteähköä kiveä on aiemmin tarkoitettu, koska siinä oli luontainen kvartsiittijuonne muodostaen vinoristimäisen kuvion. Rakenteen luonne ja merkitys eivät selvinneet, mutta Appelgren ei pitänyt rakennetta hautana, ja esitti sen voivan olla sotavarustukseen liittyvästä rakenteesta. Rakenteeseen liittyy kuitenkin tarina, jonka mukaan siihen olisi muinoin haudattu sotilaita ja rakenteen ympärillä olisi myös ollut puuaita, jonka uusiminen olisi sittemmin jäänyt tekemättä.
Tuolloin sen nähtiin kokonsa ja muotonsa perusteella muistuttavan myös Tornion ns. susihautoja, jotka kuitenkin ovat kivestä koottuja. Noin 20 m vallista kaakkoon havaittiin neliömäinen, noin 2-metrinen painauma, jonka voi tulkita pienen rakennuksen pohjaksi. Vuoden 1995 tarkastuksessa arveltiin, että itse kumpu- ja vallijäännös saattaa olla paikallinen, rautakautinen tai keskiaikainen rakennuksen perusta.
Vuoden 1995 syksyllä tehdyn tarkastuksen aikaan paikalla on ollut muinaisjäännösmerkki ja sen keskuskummun luoteisreunassa todettiin lapionpiston suuruinen, tuore kuoppa. Kuoppa oli todettu jo kesällä 1995 tehdyn Keminmaan muinaisjäännösten inventoinnin tarkastuksessa (kooltaan 1,3 x 0,8 m ja 1 m syvä). |