Muosalmen ja Välijärven Taivallahden pohjoisrannalla sijaitsevan kannaksen kapeimpien kohtien poikki on kaivettu kaksi ojamaista kaivantoa n. 850 m päässä toisistaan (itäisempi, ks. kohde Muosalmi itä). Läntinen on Taivallahden kohdalta etelässä Kylmäjärvelle ulottuva.
Läntisen kaivannon syvyys on 1 - 1,5 m, poikkileikkaus matalan U:n muotoinen ja leveys 2,5 - 3,5 m, pohjallakin 1 - 1,5 m. Vallissa on havaittu vuoden 1999 inventoinnissa alkava heikko huuhtoutumiskerros, joten se ei liene esihistoriallinen.
Taivallahti viittaa venetaipaleeseen, mutta kaivannon sijainti ei J.H.Karvosen (vuosi 1900) mukaan vaikuta kovin tarkoituksenmukaiselta, kun kyse on saman järven noin 1 km niemenkärjen oikomisesta. Karvonen mainitsee kaivantojen korkean iän ja epäilee niiden tehdyn puolustustarkoitukseen.
Vuoden 2009 inventoinnissa saadun muistitiedon mukaan Välijärven ja Kylmäjärven välinen Honkasalmi on ollut aiemmin kannaksena. Salmi olisi puhjennut vasta 1800-luvun lopulla, jolloin erillisen ylemmän Kylmäjärven altaan pinta olisi pudonnut 1,8 m Muojärven tasolle. Tämän ja myös muun muistitiedon perusteella kaivannot ovat veneenvetouria.
Kohde on vaurioitunut vuonna 2023 reitinrakennustyön yhteydessä.
Samalla alueella on myös erillinen kohde nimeltä Taivallahti, joka on kivikautinen asuinpaikka ja jolla on asumus- ym. painanteita.
Luonti: 23.9.2002 Viimeisin muutos: 14.8.2024
Tutkimukset
A. Erä-Esko inventointi 1975
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 23.9.2002
P. Purhonen tarkastus 1982
Huomautuksia: Ei tietoa raportista, mahdollisesti Museoviraston arkistossa.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.