Kivikautinen asuinpaikka sijaitsee Oulujoen pohjoispuolella, Pyhäkosken voimalasta n. 1,8 km länteen. Kieksin asuinpaikka sijaitsee Mato-ojan tilalla, saman nimisen purouoman länsipuolella, hiekkapohjaisella lounaaseen viettävällä pellolla. Paikka on noin 450 m länteen Kieksin tilan päärakennuksesta. Asuinpaikalta 1985 löytynyt kaitataltta on tullut alueen halki kulkevan metsätien alapuolelta, mistä maanpinta on sekä tien että viljelyspellon johdosta ollut rikottua. Vuoden 1986 inventoinnin löydöt on poimittu tien alapuoleisen pienen viljelyspellon kohdalta. Löytöinä on saatu mm. kaitataltta, kvartsia ja palanutta luuta. Vuonna 2017 asuinpaikan todettiin olevan ilmeisen pienialainen ja rajautuvan maastollisesti niemekemäiselle alueelle Mato-ojan länsipuolelle, voimalinjan alla todettin yksittäinen iskos. Tien vieri ja sen pohjoispuoli on osin modernin maankäytön muuttamaa. Voimalinjakäytävän länsipuolelta ei tavattu merkkejä asuinpaikasta.
Kieksin toistaiseksi kivikautisena löytöpaikkana pidetty -löytöpaikka sijaitsee nykyisen Oulu - Vaala maantien kohdalla (ks. irtolöytökohde Kieksi 2, kohdetunnus 1000007494). Vuoden 1954 Oulujokivarren inventoinnissa sai Matti Huurre nykyisen maantien kohdalta löytyneen kiviesineen (KM 13607). Saman tilan mailta oli vuonna 1887 A.H. Snellmanin toimesta toimitettu museon kokoelmiin tilan pellosta löytynyt kiviesine (KM 2508:65). Inventointien 1954 ja 1985 yhteydessä ei havaittu mitään muinaisjäännökseen viittaavaa tällä alueella. Kuitenkin 1985 saadun tiedon mukaan pellosta oli aikoinaan löytynyt myös kolmas kiviesine, joka nyt on oululaisella lääkärillä.
Löytöjen perusteella voidaan suurella todennäköisyydellä arvioida, että myös Kieksi 2 löytöalueella on kivikautinen asuinpaikka. Paikka on asuinpaikaksi sopivalla kohdalla Kieksin läntisemmän asuinpaikan ja edelleen lännempänä sijaitsevan Pyöreäkankaan asuinpaikan tapaan, joka on muinaisen Oulujoen Pyhäkosken suun pohjoisreunaa.
Vuoden 2019 inventoinnissa todettiin, että alueella oli suoritettu avohakkuu ja laikutus, minkä seurauksena maanpintaa oli auki laajalla alueella. Aiemman rajauksen länsipuolelta löytyi hajonnut liesi, siitä muutaman metrin etäisyydeltä kappale kampakeramiikkaa ja muutamia kvartseja, kohteen rajausta laajennettiin uudelle löytöalueelle. Koillisessa asuinpaikan alue on voimaperäisesti tasoitettua, joten siltä osin kohde on tuhoutunut ja aluerajaus muutettu. |