Röykkiöt sijaitsevat Kokemäenjäesta 2,1 km koilliseen olevilla metsäalueilla, paikallistien molemmilla puolella, matalalla, kapealla harjanteella.
Tien länsipuolella on kolme röykkiötä. Yksi niistä on aivan tien vieressä, mutkan kohdalla. Röykkiöstä on ajettu kiviä itä- ja eteläpuolelta niin, että se on puoliksi tuhoutunut. Röykkiö on suurehkoista kivistä kasattu, turpeen ja sammaleen peittämä. Ehjä puoli on kumpumainen. Röykkiön pituus on 7 m ja korkeus 1,1 m.
Edellisestä 45 m länteen on koko kapean harjun täyttävä suuri röykkiö. Se on 43 m pitkä, 9-11 m leveä ja 1-1,4 m korkea. Tutkimuksissa kiveyksestä paljastui 40 m pitkä, 6,5 m leveä suorakaiteen muotoinen muurilatomus. Röykkiön keskellä on 2,5 m pitkä ja 1,1 m leveä arkku. Löytöinä saatiin palanutta luuta sekä muutama palamaton naudan hammas. Röykkiön monumentaalisuuden perusteella se ajoitettiin vanhemmalle pronssikaudelle. Vuonna 2010 Selkäkankaan röykkiön palaneista ihmisluista ja yhdestä palamattomasta naudan hampaasta teetettiin radiohiiliajoitus, jonka mukaan sekä ihmisluut että naudan hampaat ajoittuvat varhaiselle pronssikaudelle, noin 1500–1200-luvuille eaa. Ajoitus on toistaiseksi vanhin Suomessa naudasta tehty.
Kolmas röykkiö on edellisestä 80 m länteen. Röykkiö on pyöreä ja siinä on kehäkiveys. Sen koko on 8 x 6 m ja korkeus on 0,4 m.
Neljäs röykkiö on edellisistä 100 m eteläkaakkoon, tiestä noin 30-40 m itään. Röykkiö on pyöreä, säännöllinen, keskeltä hieman kuopalla. Sen koko on 13 x 11 m ja korkeus on 0,5 m. |