Kohde sijaitsee valtatie 4:n ja Tahkokankaan keskuslaitoksen itäpuolella olevalla harjanteella laen länsipäässä rakassa. Paikalla erottuu neljä matalaa kiveystä, joiden halkaisija on 3-5 m ja joiden keskustassa on kuopanne. Näiden kaakkoispuolella on muutamia epämääräisiä kivirakennelmia.
Vuoden 2010 kartoituksen ja koekaivausten perusteella alueella todettiin kaikkiaan 12 kivilatomusta, jotka voivat olla rautakauteen ajoittuvia hautarakenteita. Asuinpaikkaan viittaavia merkkejä ei todettu.
Kaivaukset toteutettiin vuonna 2011. Tutkimuksessa hautaröykkiöiden lukumääräksi todettiin 9, joista kuusi tutkittiin kaivauksin. Kaikki hautaröykkiöt dokumentoitiin piirtämällä ja osasta kalmistoa tehtiin laserkeilaus. Rakennelmista ei löytynyt esihistoriallisia metallilöytöjä, vaan kaikki aiemmat metallisignaalit johtuivat joko resentistä metalliromusta tai malmikivien signaaleista. Kaivauksen ainoa esihistoriallinen löytö oli piiesineen fragmentti latomuksesta 2. Tutkimusten aikana rakennelmien pohjista sekä niiden ympäristöstä otettiin myös analysoitavia maaperänäytteitä.
Huolimatta kivirakennelmien lähes täydellistä löydöttömyydestä ovat kaikki kohteen
latomukset rakenteellisia ja jokseenkin selväpiirteisiä, haudoiksi luonnehdittavia ihmisen
tekemiä rakennelmia. Tutkimusten jälkeenkin Tahkokankaan kohdetta on latomusten korkeussijainnin sekä niiden latomusten ulkoisten piirteiden perusteella pidettävä varhaiselle rautakaudelle ajoittuvana kalmistona.
Kohde on näyttävä esimerkki varhaisen metallikauden hautapaikasta, jonka kulttuuriperinnöllistä arvoa lisää sen sijoittuminen vilkkaan ulkoilureitin varrelle.
Luonti: 13.12.1998 Viimeisin muutos: 8.10.2020
Alakohteet
"Latomus" 12
Tyyppi: kivirakenteet, latomukset
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 7206555 I: 431018
Kuvaus: Ei varsinainen latomus, syntynyt latomusta 9 rakennettaessa (raportti 2011).
Huomautuksia: Kohde tarkastettiin VARK-hankkeessa 2.6.2020. Kohde ennallaan. Erillistä tarkastuskertomusta ei ole jätetty.
Luonti: 30.7.2020
Arttu Tokoi, Taneli Leinonen, Antti Purmonen, Ville Laakso inventointi 2023
Huomautuksia: Oulu Kulttuuriympäristön teemayleiskaavan arkeologinen inventointi 2023. Osa 1, Keskeisen kaupunkialueen vanhastaan tunnetut kohteet / Maanala Oy. Kohteessa ei muutoksia.
Luonti: 21.9.2023 Viimeisin muutos: 24.11.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.