Kohde sijaitsee Pyhännän kirkosta noin 10 km pohjoiskoilliseen, Siikajoen pohjoispuolisella harjanteella, jonka pohjoispuolella idästä Siikajokeen laskeva Makkolanjärvi. Makkolan pellosta on löydetty useita kiviesineitä. Makkolan alueella on nykyisin useita tiloja.
Palokankaantien mutkan kaakkoiskulmalla sijainneen Makkolan (Makkonen) eteläpuoliset rinnepellot olivat vuoden 1996 inventoinnin aikaan viljansängellä, eikä niistä onnistuttu löytämään kivikautisen asutuksen merkkejä. Nykyisen Makkosen ja Mikkolan välinen pelto oli myöhemmin kynnetty ja tältä alueelta tavattiin jokunen kvartsilohelma, nekin epämääräisiä. Suhteessa löydettyjen kiviesineiden määrään kvartsia oli kuitenkin vähän. Asuinpaikkaa ei onnistuttu varmuudella paikantamaan.
Vuoden 2012 vesijohtolinjauksen inventoinnissa kohteen todettiin olevan ennallaan. Alueen pellot olivat pääosin muokkaamatta; vain Makkosen tilalle johtavan tien eteläpuolinen ja Palokankaantien välinen pelto oli kynnöksellä, ja se tarkistettiin. Pellon pinnassa havaittiin muutamia karkealaatuisia kvartseja 107,5 m:n korkeuskäyrän yläpuolelta n. 30-50 m:n etäisyydeltä Palokankaantiestä. Kappaleissa ei voinut tunnistaa iskuja tai muita työstämisen jälkiä. Palokankaantien länsipuolelle tehtiin johtolinjaukselle lapionpistoja peltokerroksen läpi ja todettiin alla puhdas hiesu. Myöskään idemmäksi pohjoiseen laskevalle peltorinteelle tehdyissä lapionpistoissa ei tullut esiin esihistorialliseen toimintaan viittaavaa eikä myöskään tällä puolella tietä sijaitsevien tilarakennusten välistä, missä maanpintaa oli auki. Tien toiselta puolelta löytyi kaksi kvartsi-iskosta harjanteen korkeimmalta kohdalta tilarakennusten väliseltä alueelta. Muita havaintoja tien itäpuolelta ei saatu. Vuoden 1996 inventoinnin ja nyt saadut havainnot asuinpaikkaindikaattoreista ovat vähäisiä. Potentiaalisin alue esihistorialliselle toiminnalle on ehkä mäen korkeimman kohdan lounais-länsipuoli Mikkolan tilan alueella.
On huomattava, että Mäntylän asuinpaikka, kohde 35, on rekisterinumeronsa perusteella vanhoja Makkolan maita, samoin Laitala 21.
2022: Alueen pellot olivat peitteisiä ja osin laitumena, uusia havaintoja ei tehty. Kohteelle ei tehty rajausta, koska esineiden löytöpaikat eivät ole tiedossa ja maastossa tehdyt löydöt eivät ole riittäviä.
Luonti: 18.12.2001 Viimeisin muutos: 10.11.2023
Tutkimukset
Mika Sarkkinen inventointi 1996
Huomautuksia: Pyhännän kirkosta noin 10 km pohjoiskoilliseen, Siikajoen pohjoispuolisella harjanteella, jonka pohjoispuolella idästä Siikajokeen laskeva Makkolanjärvi. Makkolan pellosta on löydetty useita kiviesineitä. Makkolan alueella on nykyisin useita tiloja.
Palokankaantien mutkan kaakkoiskulmalla sijainneen Makkolan (Makkonen) eteläpuoliset rinnepellot olivat tarkastettaessa viljansängellä, eikä niistä onnistuttu löytämään kivikautisen asutuksen merkkejä. Nykyisen Makkosen ja Mikkolan välinen pelto oli myöhemmin kynnetty ja tältä alueelta tavattiin jokunen kvartsilohelma, nekin epämääräisiä (x = 7120 60, y = 3471 30, z = n. 110). Suhteessa löydettyjen kiviesineiden määrään kvartsia oli kuitenkin vähän. Kun alueen nykyiset asukkaat eivät ole myöhemminkään mitään löytäneet, ei asuinpaikkaa onnistuttu varmuudella paikantamaan.
On huomattava, että Mäntylän asuinpaikka, kohde 35, on rekisterinumeronsa perusteella vanhoja Makkolan maita, samoin Laitala 21.
Kohde tarkastettu: 24.9. ja 8.10.1996
Luonti: 29.3.2007 Viimeisin muutos: 29.3.2007
Jaana Itäpalo inventointi 2012
Löydöt: -
Huomautuksia: Pyhännän Tavastkengän vesi- ja sähköjohtolinjausten arkeologinen inventointi.
Johtolinjauksen alueella ei ole säilynyt kiinteitä rakenteita, eikä kohde vaarannu hankkeen toteutuessa.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.