Muinaisjäännös sijaitsee Raision kaupungin omistaman peltoalueen pohjukassa Raisionjoen länsipuolella. Peltosaareketta ympäröivät etelässä Knuutinkatu sekä idässä ja pohjoisessa Linnamäentie. Mullin talon pellosta löydettyä asuinpaikkaa on tutkittu vuosina 1994-97. Tutkimuksissa löytyi ensin 1700-luvun rakennuksen kivijalka, jonka alta tuli esiin hirsirakennusten jäännöksiä. Radiohiiliajoitusten perusteella asuinpaikka oli käytössä n. 980 - 1220. Maan savisuuden vuoksi puujäännökset olivat säilyneet hyvin. Ne olivat peräisin useista eri rakennuksia, yhteensä neljästä, joista yksi tosin jäi epämääräiseksi. Melko hyvä käsitys saatiin kahdesta rakennuksesta, joista toisessa oli lauta- ja toisessa savilattia. Talot olivat samanaikaisesti käytössä 1000- ja 1100-luvulla. Hirsirakennusten seinäliitoksissa oli käytetty sekä lamasalvos- että varhopatsastekniikkaa.
Mullissa viljeltiin vehnää, ohraa, kauraa, ruista ja humalaa. Kotieläiminä pidettiin hevosia, sikoja, nautoja, lampaita, vuohia, kanoja ja koiria. Hirvenmetsästys, linnustus, hylkeenpyynti ja kalastus täydensivät ruokavaliota. Metsästämällä hankittiin myös turkiksia. Tärkeimmät turkiseläimet olivat orava, ilves, karhu ja saukko. Asuinpaikka on sijainnut lähellä meren rantaa. Kaivauksissa löydettiin myös työkaluja, kuten työkirves, veitsiä, keritsimet, luuneuloja, värttinän painoja, pystykangaspuiden painoja, hioinkiviä, tulusrauta ja jauhinkiviä. Muuta Mullista on muutama lasimassahelmi, pronssinen hevosenkenkäsolki ja pronssisen rannerenkaan katkelma. Erikoisin löytö oli kuitenkin yli 16 kg painava lyijypronssiharkko.
Paikalla on sijainnut myös Ihalan kyläpaikka, joka mainitaan 1405 alkaen, jolloin kylässä asui kruununmylläreitä. 1400-luvulta tunnetaan myös Nuutilan ja Mullin talot, mutta kylässä oli tuolloin jo kolmaskin talo. 1500-luvun puolella mainitaan nimeltä myös Siirin talo. Kylässä oli 1500-luvun loppuun asti viisi taloa.11 1700-luvulla Konsan talo siirrettiin etelämmäksi vanhalle myllymäelle, pois ryhmäkylästä. Myöhemmin tältä autioituneelta tontilta löydettiin myöhäisrautakautinen - varhaiskeskiaikainen asuinpaikka. Mullin eduspellon rakennukset ovat siis todennäköisesti kuuluneet Konsan taloon, joka näin voisi periytyä rautakauteen (sen silloisesta nimestä ei toki ole tietoa). Kaivauksissa tutkittiin myös uuden ajan kivijalka, jonka sisällä täyttömaassa havaittiin fajanssia, punasavikeramiikkaa, lasia, tiiltä ja raudankappaleita. Paikalla tehdyissä kaivauksissa ei juuri otettu talteen eikä dokumentoitu tarkemmin kylätonttiin liittyviä uuden ajan löytöjä.
Ihalan kylän tonttimaat jatkuvat Kuuntipolun eteläpuolelle, jossa sijaitsee Mulllin talon tontti. |