Asuinpaikka sijaitsee Suuri-Onkamon Pirranlahdesta noin 0,5 km länteen, suoalueen pohjoisreunalla, Pihlajaniemestä jatkuvan harjun hiekkaisilla rinteillä. Alue on komeaa mäntymetsää, aluskasvillisuutta on vähän ja harju jatkuu topografialtaan samantyyppisenä kauas länteen. Vihi 1 -asuinpaikka on maisemallisesti varsin vaikuttava, pohjoiseen nouseva harju muodostaa jylhän taustan kivikautiselle asuinpaikalle. Asuinpaikka on Pohjois-Karjalan kivikautisista asuinpaikoista maisemaltaan edustavin, ehyin ja säilyneisyydeltään parhaassa kunnossa oleva.
Asuinpaikkavyöhykettä on harjun rinteellä lähes 700 m matkalla. Asuinpaikka-alueen arvioitu laajuus perustuu asumuspainannehavainnoista sekä harjun vieritse kulkevan metsäautotien pinnalta kerätyistä löydöistä. Huolimatta tästä tiestä asuinpaikka on harvinaisen hyvässä kunnossa ja asumuspainanteet yhtä lukuun ottamatta ehjiä.
Asumuspainanteista 11 kpl on varsin suuria ja syviä, kooltaan keskimäärin noin 9x7 m ja syvyydeltään 0,5-1,0 m. Lisäksi paikalla on 6 kpl pienempiä, noin 3-4 m halkaisijaltaan olevia painanteita, jotka ovat yhteydessä joihinkin isompiin painanteisiin.
Yksi asumuspainanteista on metsäautotien osittain vaurioittama ja sen kohdalta on poimittu erityisen runsaasti löytöjä. Muuten löytöjä on tullut esille koko siltä matkalta, jolla tien varrella on asumuspainanteita. Lisäksi noin 1 m alemmalta tasolta on tullut esille saviastianpalaja 1-2 astiasta. Saattaa olla, että saviastianpalat ovat kulkeutuneet metsäautotien teon yhteydessä löytöpaikalleen ylempää.
Asuinpaikka-alueen itäisimmässä osassa on tervahauta ja sen vieressä kaivettuja pieniä kuoppia. Tervahauta vaikuttaa syvyytensä ja sijaintinsa perusteella ns. keskussäiliölliseltä tyypiltä, joka on vanhempi kuin juoksutusrännillinen tyyppi.
Asuinpaikalta esille tullet saviastianpalat edustavat varhaista asbestikeramiikkaa, tyypillistä kampakeramiikkaa, myöhäistä asbestisekoitteista kampakeramiikkaa, itäistä rombikuoppakeramiikkaa sekä varhaismetallikautista Sär 2-keramiikkaa. |