Kivikautinen ja historiallisen ajan asunpaikka Kursunjärveen etelästä pistävällä, pääosin hiekkaperäisellä niemellä,
Vuoden 1990 inventoinnissa alueella erotettiin osittain erillisiä löytöalueita. Alakohde NW on Vuolukan talon pohjoisluoteispuolella, kohde W Vuonnalan talon ja rannan välissä ja kohde SW Vuonnalan talon lounaispuolella. Kohteet sijaitsevat perunamailla, 1,5 - 5 m järvenpinnan yläpuolella.
Kohde NW sijaitsee Vuolukan talosta 100 - 150 m pohjois-luoteeseen ja Vuolukan rantasaunasta 50- 100 m itäkoilliseen. Löytöjä tuli laajalta alueelta aina 1 , 5 m korkeasta rantapenkasta rinteen laelle (n. viiden metrin korkeudelle), jonne maasto kohoaa tasaisesti.
Tarkastushetkellä suuresta peltoalueesta vain osa oli avoinna ja siitäkin puolet jätettiin tarkastamatta istutetun perunan takia. Löytöalue jatkunee nyt tarkastetun alueen ulkopuolelle sekä lounaaseen että koilliseen. Löydöissä on historiallisen ajan tavaraa - mm. liitupiipun varsia - mikä vahvistanee paikkakunnalla kuultua kertomusta siitä, että Kursun "ensimmäiset" asukkaat ovat asuneet juuri tällä kohden.
Kohde W sijaitsee Vuonnalan tilan aitan länsi- ja luoteispuolella, pienellä L:n muotoisella perunamaalla, joka on pääasiassa aitan ja melko korkean rantapenkan välisellä kapealla kaistalla, jyrkässä rinteessä, 3- 5 m järvenpinnan yläpuolella. Kohde SW on Vuonnalan talon lounaispuolella sijaitsevan melko kookkaan vanhan perunamaan pohjoisosassa, rinteen laella, n . 5 m järvenpinnan yläpuolella.
Vuonna 1990 alueella tehtiin myös koekaivaus osana Kursun alueella tehtyjä useampia koekaivauksia. Varsinainen tutkimusten tarkoitus ei ilmene kaivauskertomuksesta. Koekuopituksen perusteella tutkittiin myös 55 m2 kaivausalue alueella, jossa peltomullan alla todettiin kulttuurimaajälkiä, mm.palanutta maata. Tämä alue sijoittui niemen kärkiosaan.
Löytöinä alueelta on saatu mm. kvartsiittihioin, kvartsiesineitä ja -iskoksia, piitä, liitupiipun katkelmia, tulusrauta, palanutta luuta ym. |