Kohde sijaitsee 2 km Hedenin kylästä luoteeseen, kapean harjun kaakkoispäässä Hedmossenin luoteispuolella. Soratie Skaftungiin haarautuu aivan ensimmäisen röykkiön edestä. Maasto on moreenipohjaista mäntykangasta. Kohde on merkitty peruskarttaan muinaisjäännösmerkein sekä tekstillä ”Stenringarna Kiviringit”
Kohteessa on alun perin ollut viisi röykkiötä, joista yksi on tuhoutunut. Kyseinen röykkiö on ilmeisesti Tallgrenin tutkima ja uudelleen kasaamattoman röykkiön jäänteet ovat hävinneet tietöissä. Röykkiöt ovat rivissä n. 100m matkalla harjanteen laella. Röykkiö 1 on halkaisijaltaan n. 8m ja korkeudeltaan n. 1,3m. Röykkiön 2 halkaisija on n. 13m, korkeus n. 2m, röykkiön 3 halkaisija on n. 5m, korkeus n. 1m, röykkiön 4 halkaisija on n. 12m, korkeus n. 2m. Röykkiöt ovat kranssimaisia.
Inv. 2023: Kohteessa on neljä hyvin säilynyttä, näyttävää kiviröykkiötä. Teiden risteyksen eteläpuolella, aivan tien itälaidalla, todettiin kehämäinen kivistä koostuva rakenne, halkaisijaltaan noin 4 m (alakohde 5.) Sen keskellä on halkaisijaltaan runsaan metrin, syvyydeltään noin 40 cm pyöreähkö kuopanne. Kohta on osin peittynyt ilmeisesti tietä raivatessa siirretystä moreenimaasta ja on siten jossain määrin vaikeasti hahmotettavissa. Rakenne osuu jotakuinkin täsmälleen Tallgrenin yleiskartan (1912) röykkiön I kohdalle. Kyseessä on siis suurella todennäköisyydellä Tallgrenin kaivaman röykkiön jäännökset. Koska vuonna 1912 röykkiöitä ei aina tutkittu kokonaan, on kyseinen rakenne lisätty muinaisjäännösrajauksen sisään. Tallgren (1912) mainitsee, että noin 300 m röykkiöstä V (alakohde 4) pohjoiseen, tien länsipuolella, sijaitsee röykkiö VI. Tällä etäisyydellä ei ole röykkiötä – alue tarkastettiin 2023. On ilmeistä, että Tallgren on tarkoittanut röykkiötä Sideby Stenringsbacken N (750010008), joka sijaitsee noin 500 m etäisyydellä. |