Kohde sijaitsee Hossan luonnonsuojelualueella, Hossan opastuskeskuksesta 10,1 kilometriä lounaaseen, Joukojärven pohjoisrannalla, Joukovirran pyyntikuopista noin 700 metriä itään. Hiekkaisesta poukamasta on löytynyt muutama kvartsi-iskos aivan rannan tuntumasta. Rantatöyrään takana on tasanne, jonka pohjoispuolella nousee jyrkkäreunainen soraharju. Ympäristön maasto on mäntyvaltaista kangasta, aluskasvillisuus koostuu puolukanvarvuista, jäkälästä ja suopursuista.
Rantakaistaleella on runsaasti palaneita kiviä, joista ainakin osa on viimeaikaisen tulenpidon jäljiltä. Luonnonsuojelualueen luontopolku kulkee aivan kohteen vierestä, joten nuotioita pidettäneen rannassa edelleenkin. Kvartsien lisäksi muita selviä merkkejä esihistoriallisesta toiminnasta paikalla ei ollut havaittavissa. Rantaviivan ulkopuolella maanpinta oli rikkoutumaton, joten havainnointimahdollisuudet olivat myös vähäiset.
Reilu viisi sataa metriä kohteesta koilliseen, Virtasalmen niemelle vievän kaistaleen korkeimmalla kohdalla oli lisäksi pieni kuopanne. Mitoiltaan kuoppa oli 2x1 metriä, syvyydeltään se oli noin 50 cm. Ei ole poissuljettua, että kyseessä olisi yksittäinen pyyntikuoppa. Tosin noin 200 metriä tämän kuopan pohjoispuolelle on peruskarttaankin merkitty tervahaudan paikka, joten ihmistoimintoja alueella on ollut runsaasti myös historiallisina aikoina.
Vuonna 2018 kulttuuriperintökohteisiin tutustumisen yhteydessä 13.6. muinaisjäännösalueelta löytyi aiemmissa raporteissa mainitsematon kuoppa, joka sijaitsee tasanteella noin 10 metriä lähimmästä, eli idänpuoleisesta rannasta. Polku kulkee noin metrin päässä kuopasta. Kyseessä on valliton, aavistuksen suorakaiteen muotoinen ja noin kaakko-luodesuuntainen kuoppa. Sen koko on noin 2,5 x 1,5 metriä ja se on noin 40 cm syvä. Muinaisjäännösalueella sijaitsevaa kuoppaa ei kairattu iän määrittämiseksi, mutta todennäköisesti se liittyy asuinpaikkaan. Kuoppa, joka Räihälä on maininnut vuonna 1998 kohteen yhteydessä, havaittiin myös, mutta siihen reagoitiin hieman jälkijunassa; suhteellisen nuorelta rakenteelta vaikuttavalle kuopalle ei otettu GPS-koordinaatteja. Sijainti oli kuitenkin haarukoitavissa jälkikäteen jälkilokin perusteella noin pisteeseen 7257620 608732 ja on tallennettu Metsähallituksen järjestelmiin omana pisteenään. |