Petäjämaan länsireunassa olevan Toivolan tilan alueella, talon länsipuolella, on kankaalla asuinkuoppa. Alavahkoa, suosta raivattua peltoa.
Toivolan tila on Petäjämaan mäntykankaan itäreunalla , no in 1 ,6 km Sihtuunan keskusristeyksestä koilliseen ja Hetekorven tilasta (s. 72) noin 1,2 km luoteeseen. Loivasti ja aaltoillen laskeva mäntykangas viettää koilliseen ja yhtyy talon pohjoispuolella samaan suuntaan viettävään peltoon. Metsän reunaan kaivetun kaivon ja sen seurauksena syntyneen murroksen vaiheilla on hienossa hiekassa yhden tuhoutuneen lieden vähäisiä rippeitä. Paikalta löytyi inventoinnissa 1985 myös kolme kvartsi-iskosta, mutta laajemmasta oleskelusta ei voitu todeta merkkejä. Etäämmällä metsikössä on asuinkuopaksi luokiteltavissa oleva, noin 4 x 3 x 0,5 m laaja painanne ja sen kupeessa "säilytyskuopan" kaltainen painanne.
Mahdollisesti näillä havainnoilla on yhteyttä rombikirveen (KM 19060) löytymiseen pellon reunasta, ilmeisesti vain noin 30 m tuhoutuneesta liedestä itään. Tämän sanotaan löytyneen 1,5 m syvyydestä, mutta todellinen löytösyvyys epäilyttää, sillä esine lienee joutunut ojan pohjalle sortuneesta pengermästä. Pelto viettää terassimaisesti koilliseen ja Toivolan isännän mukaan pelto-ojissa oli todettu liesiksi oletettuja kivikasoja ojia kaivettaessa. Kirveslöytö on ajoitettu pronssikautiseksi, mutta mikäli löytöpaikka täsmää ja löytö liittyy rannanmyötäisiin asuinpaikkalöytöihin, on kyse varhaisemmasta ajoituksesta, ja myös hieman pronssikautta varhaisempaa ajoitusta on esitetty. Muoto sinänsä lienee kotoperäinen. Kenties tämä kulttiesine? onkin muihin löytöihin nähden irtolöytö myöhäisernmästä vaiheesta, mutta merenpintatasoon nähden paikalla on oleskeltu
ehkä jo vuoden 2550 eKr. tuntumassa. |