Kohde sijaitsee Kaarneskosken niskan kohdalla Vähä-Vietosen säännöstellyn järven Lohilahden etelärannalla, männikkökankaalla. Tieleikkaus ja hiekanotto ovat tuhonneet osan kivikautisesta asuinpaikasta. Asuinpaikkalöytöinä on otettu talteen kirves, tuura, esineiden katkelmia ja kvartsia. Paikalla on tienristeyksen länsipuolella todettu inventoinnissa 1984 ojaleikkauksesta liesi, joka on radiohiiliajoituksen perusteella ajoitettu rautakaudelle. Alueella olevan hiekkakuopan paikalla lienee sijainnut pääosa pyyntikuoppajärjestelmästä, josta 1984 inventoinnissa havaittiin vielä ainakin 18 kuoppaa. Sittemmin alueella olevan kesämökkirakentamisen yhteydessä 1990-luvun alussa on tuhoutunut pääosa kuopista. Vain 3-4 kuoppaa oli koskematta 1997, kun alueella tutkittiin yksi osin peitetty pyyntikuoppa. Sen pintakerroksen pohjalla heti karikkeen alla oli myöhemmin tehty liesikiveys. Varsinainen pyyntikuoppa ajoittui radiohiiliajoituksen perusteella kivikautiseksi ja liesi rautakautiseksi.
Myös kaksi pyyntikuoppaa (toinen mahdollisesti varastokuoppa) sijoittuu Kaaraneskoskentien länsipuolelle, Kaaraneksen tilalle länteen johtavan eteläisemmän pistotien pohjoispuolelle, melko kivikkoiselle kankaan osalle.
Muinaisjäännösalueella olevan asuinrakennuksen ympäristöön on 2000-luvun peruskarttojen perusteella edelleen rakennettu useita pieniä ulkorakennuksia, joiden vaikutukset muinaisjäännökseen eivät ole tiedossa.
Myös Lohilahden (kosken) saaressa, aiemman kosken rannalla on kaksi kumparetta, sekä kosken pohjoisrannalla yksi kumpare.
Kaaraneskosken etelärannalla on laaja pesäkkeinen muinaisjäännösalue (Kaaranes 1-4), jonka eri kohteiden välisiä rajoja on vaikea määritellä.
Vuonna 2016 Kaaraneskosken munaisjäännösalueella tehtiin arkeologisia tutkimuksia sähkönsiirron kaapelointihankkeen sekä sähköaseman rakentamisen takia: elokuussa 2016 kaapelointilinjojen koekuopitusta noin 500 m matkalla, jonka havaintojen perusteella lokakuussa kaapelointityön valvontaa n. 155 m2 alalta sekä pienehköjä ja pieniä aluekaivauksia, yht. 40,25 m2 ala. Tutkimukset kattoivat Kaaranes 1-2, 3 sekä 4 Lohilahti alueita. |