Konttaköngäs on koski Peuralompelosta Lankojärveen laskevassa Konttajoessa.
Kivikautiseen asuinpaikkaan viittaavat löydökset, kvartsi-iskoksia ja sirpale palanutta luuta, ovat Konttakönkään itärannalta kosken rikkomasta rantatörmästä. Löytöpaikka on noin 250 m kosken niskalla sijaitsevasta sillasta alavirtaan Taivirovain joensuuntaisesti viettävässä kangasrinteessä. Noin 50 m löytöpaikasta alaspäin rinne laskeutuu alavammaksi pensaikoksi. Törmän profiilissa löytöpaikan tienoilla näkyi 5-10 cm paksu noen värjäämän hiekan kerros, jossa oli joitakin tulen rapaamia kiviä. Luunpalasen huomioonottaen kyseessä on mahdollisesti lieden jäänne. Huomiota herättävää alueella on könkään länsirannan, ilmeisestikin entisen joenuoman erittäin rehevä lehtomainen kasvillisuus. Könkään uoma näyttää liikkuvan itään rikkoen ja kuluttaen kosken hiekkaista itätörmää. Vanhan koskenuoman paikalla länsirannalla on uittorännin jäännöksiä.
Alueen lappalaisperinteen ja -nimistön huomioonottaen joen kaakkoispuolella sijaitseva
"Talvirovat" nimitys voi viitata vanhaan talvikylän paikkaan Konttakönkään ja Peurajärven välisessä kankaassa.nimistönsä suhteen alue on ilmeistä metsäpeurojen talvibiotooppia. (Vrt. Montonen 1974, s. 41, 91) Lappalaisia kerrotaan asuneen könkään länsipuolella vielä varsin myöhäänkin (ks. Konttaköngäs 2).
Luonti: 7.11.1996 Viimeisin muutos: 12.12.2014
Tutkimukset
Markku Korteniemi inventointi 1984
Löydöt: KM 25649:1-2
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 29.12.1997
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.