Löytöpaikka on pellolla metsäalueen itäreunalla pihana olevan tasanteen vieressä. Lännessä maasto kohoaa paikoin jopa 60 m mpy korkeudelle, idässä pellonreuna on noin 55 m mpy korkeudella ja pellot viettävät kohti kaakkoa.
Kaksoistaltta (KM 10357:2) löytyi vuonna 1936 Pylvään tilalta etelään puhdistettaessa pellon ojaa. Löytöpaikka oli kivikkoista savikkoa. Tilan nykyinen isäntä Valo Verronen opasti löytöpaikalle päärakennuksen eteläpuoliselle pellolle. Pelto oli vasta muokattu ja se voitiin tarkastaa. Mitään ei kuitenkaan havaittu. Maaperä oli savista ja muuttui hiekkaisemmaksi vasta lähellä päärakennuksen puoleista reunaa. Pihamaan ja pellon välillä on pudotusta toista metriä. Piha on todennäköisesti aikoinaan ollut rantatasanne ja pelto veden alla. Löydetty esine lienee joutunut rantaveteen eikä ole asuinpaikan kohdalla.
Tilan pihapiirissä on useita vanhoja rakennuksia. Vanhin on paikalle siirretty aitta vuodelta 1794.
Luonti: 19.12.2002 Viimeisin muutos: 2.5.2010
Tutkimukset
Markku Heikkinen inventointi 1984
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 19.12.2002
Miikka Haimila inventointi 2002
Huomautuksia: Alavieskan inventointi.
Verronen esitteli myös Someron kylän museon, jossa oli Arabiankosken läheltä siirretty pirtti. Pienen hirsisen rakennuksen takaseinään on veistetty 1514. Ei ole kuitenkaan varmaa viittaako luku pirtin rakentamisaikaan. Luku on kuitenkin samankaltainen kuin joihinkin Alavieskan vanhoihin rakennuksiin veistetyt valmistumisvuodet. Pirtissä oli useita hirsiä joiden pintakerros oli tallella, joten rakennuksen dendrokronologinen ajoittaminen on mahdollista. Kylämuseo on rakennettu pirtin ympärille ja toimii samalla sen suojana.
Museossa säilytetään Jutilasta [22] löytynyttä kiviesinettä. Lisäksi siellä oli joitain hiomajälkisiä kiviä ja kiilleliuskeinen pieni pyöreä reiällinen kivi. Nämä esineet ovat todennäköisesti historialliselta ajalta.
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 25.11.2010
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.