Vimpelin Sääksjärven itärannalla sijaitseva kivikautinen asuinpaikka.
Tarkastus 1989:
Kohde sijaitsee Vimpelin Sääksjärvellä, Sääksjärven kylästä Veteliin vievän tien varrella, Sääksjärven itärannalla. Löydöt ovat maantien ja Sääksjärven Talvikinlahden välisestä rantapellosta, hiekkamaasta. Pellolla on terassi, jonka päältä ja alta löydöt ovat noin 30 x 60 m alalta. Osa kohteesta on mahdollisesti maantien alla.
Inventointi 2020:
Peltorinne, jolla asuinpaikka sijaitsee, on maaperältään hiekkaa ja soraa. Inventointiajankohtana pelto oli nuorella idulla, joten sen pinnalla ei voitu kävellä, mutta ulkoreunalta käsin voitiin hyvin tarkastella pintalöytöjä. Kvartsi-iskoksia oli havaittavissa melko runsaasti eri korkeuksilla koko peltoalueella. Alemmalla, n. 120 m tasolla pellon reunassa on jyrkkä, muutaman metrin pudotus vesijättömaahan. Kvartsi-iskoksia havaittiin melko runsaasti myös pellon korkeimmalla kohdalla, noin 123 m tasolla olevalla tasaisella alueella. Välittömästi peltoalueen kaakkoispuolella on jyrkkä mäntyä kasvava rinne, jonka maaperä on hyvin kivinen eikä siis kovin sopiva kivikautisten asuinpaikkojen kannalta. Samoin peltoalueen ja maantien koillispuolella oleva metsäalue on kivikkoista. Tien koillispuolella maasto on osittain Sääksjärven laskujen vesijättömaata tai maaperältään mudansekaista, mutta joillakin kohdin pellon laidoilla oli lajittunutta hiekkaa. Kohteen pohjoispuolelta, pellonreunasta, löytyi yksittäinen kvartsi-iskos (ks. kohde Talvikinlahti 2).
Koekaivaus 2022:
Muinaisjäännöksen kohdalle avattiin kaivinkoneella kolme koeojaa. Tutkimuksessa havaittiin, että pellon muokkaus ja myöhempi käyttö on sekoittanut ja tuhonnut suurimman osan asuinpaikasta. Havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että pellolla on ollut mahdollisesti kaksi eri aikaista asuinpaikkaa. Löydöt (kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta) ja muut havainnot (kivillä täytetty kuoppa, hiili/likamaaläikät) peltokerroksen alta jäivät kuitenkin varsin vähäisiksi lukuun ottamatta ojassa 3 ollutta mahdollista tulisijan jäännöstä, jonka ikä on kuitenkin epäselvä.
Kyntökerroksesta löytyi kvartsikaavin ja -iskoksia, hioimen katkelma ja palanutta luuta, mutta myös luontaisesti maaperässä esiintyvää ja otaksuttavasti pellonmuokkauksessa lohkeillutta kvartsia. Koetutkimusten perusteella kohteelle on tehty uusi aluerajaus. |