Suosaarella, Härtull Rödselmossenin lounaisreunalla, kivikkoisen, matalan saarekkeen itä-koillisosassa, suurehkossa maakivessä on hakkauksia. Kuvioina ovat tasavartinen ristikuvio sekä riimukirjaimia, joiden tulkinta on kiistanalainen. Hakkausten ikä ja tarkoitus on tuntematon, mahdollisesti ne ovat historialliselta ajalta.
Paikalla tehty koekaivaus ei tuonut esille merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Saarekkeen luoteisreunalla suon reunassa on ollut ladon paikka.
Inv. 2022: Paikan todettiin inventoinnissa olevan aikaisempien kuvausten mukai-nen. Hakkaukset ovat kiven pinnassa hyvin nähtävissä. Kiven päälle on rakennettu puujalkojen varassa seisova katos. Paikalle tulevan polun päässä kiven edustalla on pieni puuton aukio. Sillä on hyvin nähtävissä kiven vieressä oleva kivikko, jota pai-kalliset harrastajat epäilivät vuonna 1981 hautaröykkiöksi. Se tutkittiin syyskuussa 1982 riimujen tultua tutkijoiden tietoon ja todettiin luontaiseksi kivikoksi. (Miettinen 1982) Kivestä runsaat kymmenen metriä etelään, polun itäpuolella on myös tunnis-tettavissa kivikossa kohta, jossa 1984 tehtiin pienialainen kaivaus. Harrastajat ilmoit-tivat, että paikalta oli metallinilmaisimella löydetty rautaveitsi. Kaivauksessa selvisi, että veitsi ja muut paikalla olleet löydöt ja palanut luu (KM 22620) olivat tuoreen tur-vekerroksen päälle äskettäin tuodussa hiekassa, eikä kyseessä siten ollut hauta tai muukaan muinaisjäännös. (Miettinen 1984) Kaivauspaikka on kiven edustalla olevan aukion ulkopuolella, nykyisen paksun sammalen ja varvikon peitossa. |