Puolustusvoimien Vuosangan harjoitusalueen laajennus herätti niin paljon vastustusta Kainuun maakuntakaavaa laadittaessa, että asia päätettiin ratkaista vaihemaakuntakaavalla. Sen pohjaksi Kainuun maakunta -kuntayhtymä teetti harjoitusaluetta ja sen suunnitelluista laajennusalueista muiden selvitysten ohella muinaisjäännösinventoinnin, jonka se tilasi Kainuun Museolta.
Vuosangan harjoitusalue sijaitsee Kuhmon luoteisosassa, ja se rajoittuu lännessä Ristijärven rajaan, pohjoisessa Kontiomäen–Vartiuksen rautatiehen, idässä Kuhmon–Hyrynsalmen tiehen ja etelässä Kellosuon väliselle alueelle. Harjoitusalueen maasto on suurelta osin pienten järvien täplittämää hyvin kivikkoista mäntykangasta. Alueella ei ole tehty arkeologisia tutkimuksia, eikä tiedossa ole kiinteitä muinaisjäännöksiä tai irtaimia muinaisesineitä. Karttatarkastelun perusteella alueelta saattoi odottaa löytyvän lähinnä pyyntikuoppia tai pienialaisia esihistoriallisia asuinpaikkoja vesistöjen rannoilta. Historiallisen ajan kohteista saattoi odottaa löytyvän tervahautoja.
Hyvin karun maaperän takia inventoinnin tulokset jäivät odotettua huomattavasti heikommiksi. Ainoat kiinteiksi muinaisjäännöksiksi tulkittavat kohteet olivat tervanpolttajien tilapäisasumuksen jäännös ja neljä tervahautaa. Niiden lisäksi inventoinnissa dokumentoitiin joitakin muita alueen historiaan liittyviä rakennuksia ja niiden jäännöksiä.
Inventoinnin toteutusta haittasi huomattavasti se, että ainakin osa alueesta oli koko syksyn ajan arkisin suljettu armeijan harjoitusten vuoksi.
Luonti: 14.1.2013 Viimeisin muutos: 25.2.2015
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
27.9., 30.9., 10.10. ja 7.11.2010
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Kainuun maakunta -kuntayhtymä
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
Esa Suominen
Raporttitiedot
Raportti:
Vuosangan harjoitualueen arkeologinen inventointi
Tekijä:
Esa Suominen
Päivämäärä:
14.1.2011
Sijainti(alkup):
Kainuun museo
Kopiot:
Museoviraston arkisto
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.