Porin Jakkuvärkin alueelle on suunnitteilla tuulivoimapuisto. SABA Tuulivoima Oy tilasi tuulipuiston hankealueen muinaisjäännösinventoinnin Mikroliitti Oy:ltä. Maastotyöt suoritettiin Hannu Poutiaisen ja Antti Bilundin toimesta marraskuun alussa v. 2012 hyvissä maastotutkimusolosuhteissa. Hankealueelta ei tunneta ennestään muinaisjäännöksiä. Jakkuvärkin tuulivoimapuiston arkeologisesti inventoitava osayleiskaava-alue sijaitsee noin kymmenen kilometriä Porin keskustasta länteen. Inventointialueen suurin pituus lännestä itään on noin 5 km ja leveys pohjoisesta etelään on noin 4 km. Aluetta rajaavat karkeasti Viasvedentie kaakossa, Makholmantie lounaassa ja lännessä sekä Preiviikin, Pietniemen ja Tuorsniemen viljelysalueet pohjoisessa ja koillisessa. Alueen halki kulkee luoteessa Makholma-Majantienä alkava metsätie. Lisäksi alueella on varsin tiheä metsäautotieverkko. Alue on lähes kokonaan metsämaata. Asutusta ja viljelyksiä on alueen laidoilla teiden varsilla. Topografialtaan alue on melko tasaista, korkeudeltaan 0-30 m mpy. Alueen poikki kaakosta luoteeseen kulkee noin kilometrin levyinen moreeniharjanne, joka jatkuu luoteessa Kuuminaistenniemenä. Harjanteella on maaperäkartan mukaan myös katkeileva harjumuodostuma, johon liittyy lajittunutta hiekkamaata. Alueella on paljon eri-ikäisiä hiekkakuoppia. Kalliopaljastumia on vähän.
Jarkkuvarkin tuulivoimapuiston hankealueella suoritetussa inventoinnissa alueella löydettiin viisi ennestään tuntematonta muinaisjäännöstä. Yksi näistä on mahdollisesti esihistoriallinen kiviröykkiö- tai latomuskohde. Muut ovat historialliselta ajalta: yksi tervahautakohde (kaksi hautaa), yksi hiilimiilukohde (kaksi miilua), asuinpaikka (rakennusjäännöksiä) ja mahdollisesti ensimmäisen maailmansodan ajalta oleva puolustusvarustus. Lisäksi alueella havaittiin kaksi muuta kohdetta, jotka eivät kuitenkaan ole kiinteitä muinaisjäännöksiä.
Toinen kohde sisältää mahdollisia raivausröykkiöitä sekä kiviaidan, toinen havaittu
kohde on maa-aineksen ottokuoppa. Nämä on raportoitu sen takia, että ne voivat ehkä jonkun mielestä ulkonäöltään muistuttaa tunnettuja muinaisjäännöstyyppejä. |