Metsähallitus Laatumaa suunnittelee Pudasjärvellä sijaitsevalle Tolpanvaara-Jylhävaaran alu-eelle 18–27:lle noin 3 MW:n yksikkötehoisen tuulivoimalan tuulipuistoa. Hankkeen YVA-konsulttina toimiva Pöyry Finland tilasi tuulipuiston muinaisjäännösinventoinnin Mikroliitti Oy:ltä.
Inventoinnin maastotyöt tehtiin syyskuun loppupuoliskolla v. 2012. Niistä vastasivat arkeologit Ville Laakso ja Hannu Poutiainen. Havainto-olot olivat koko kenttätyön ajan hyvät. Maastotöissä tarkastettiin kaikki tilaajan elokuun lopulla ilmoittamat turbiininpaikat (27 kpl) ja sähköasemien paikat (2 kpl) lähiympäristöineen. Kaavaillut uudet voimajohtolinjat ja tielinjaukset tarkastettiin niiltä osin, kuin ne käytettävissä olleiden tietojen ja aiemman kokemuksen perusteella katsottiin arkeologisen kulttuuriperinnön kannalta potentiaalisiksi. Samassa yhteydessä tuli katsottua aluetta myös laajemmin em. alueille kuljettaessa.
Lisäksi hankealuetta tarkasteltiin kokonaisuutena käyttäen vakiintuneita arkeologisia inventointimenetelmiä. Pyyntikulttuureihin liittyviä arkeologisia kohteita etsittiin paikoilta, jotka sopivat käytettävissä olevaan tieteelliseen kuvaan esihistoriallisen asutuksen luonteesta ja sijoittumisesta. Käytännössä tämä tarkoitti vesistöjen läheisyydessä sijaitsevia asutukseen tai pyyntielinkeinoihin soveltuvia alueita, jollaisia hankealueella on kaikkiaan vähän.
Yhdeltäkään suunnitellulta turbiininpaikalta ja niiden lähistöltä ei inventoinnissa todettu kiinteisiin muinaisjäännöksiin viittaavia merkkejä. Maastotarkastusten perusteella on myös pidettävä epätodennäköisenä, että kyseisiltä paikoilta olisi tarkemmissakaan tutkimuksissa löydettävissä merkkejä kiinteistä muinaisjäännöksistä. Sama koskee hankealueelle suunniteltuja uusia sähkö- ja tielinjoja. Hankealueen yleisinventoinnissa todettiin muutamia ennestään tuntemattomia arkeologisia kohteita, jotka on kuvattu jäljempänä. Kohteista kaksi on tervahautoja, kaksi kuoppakohteita, kaksi röykkiökohteita, yksi rakennuksenpohja, yksi kaulattu puu ja yksi sillanjäännös. Maastotöissä syntyneen käsityksen perusteella ennestään tuntemattomia muinaisjäännöskohteita voi tulevaisuudessa olla hankealueelta löydettävissä erityisesti vesistöjen ja soisten alueiden tuntumasta. Esimerkiksi tervahautoja alueella lienee enemmänkin, mutta niiden kattava paikantaminen edellyttäisi huomattavan laajamittaisia kenttätutkimuksia. Kaiken kaikkiaan alueen hyödyntäminen ja maankäyttö näyttää kuitenkin olleen vähäistä niin esihistoriallisena kuin historiallisenakin aikana. |