Metsähallituksen Kajaanin toimistolta annettiin tehtäväksi Suomussalmen Kiantajärven, Pesiöjärven ja Piispajärven metsätalousalueilla sijaitsevien hautasaarten kulttuurihistoriallinen inventointi. Inventointi toteutettiin 14.–16.8.2012.
Inventoitavia saaria olivat Kiantajärven Vanha Kirkkosaari, Kirkkosaari, Pesiöjärven Kirkkosaari sekä Piispajärven Hoikkasaari ja Yrjänä. Saarille kuljettiin Metsähallituksen Suomussalmen toimistolta oppaaksi saadun suunnittelumetsuri Eero Pyykkösen veneellä lukuun ottamatta Pesiöjärveä, jossa venekuljetuksen ja opastuksen hoiti läheisen talon isäntä.
Saaret kierrettiin ja havaituista haudoista, sekä muista kulttuurihistoriallisista jäänteistä tehtiin muistiinpanot ja otettiin ylös paikkatiedot. Saarilla olevien hautojen kokonaislukumäärää ei ole mahdollista sanoa, sillä selvien hautamuistomerkillä varustettujen hautausten lisäksi saarilla oli lukuisia epämääräisiä kuoppia ja kumpuja, massa maatuvia puisia ristejä, puiden juurelle kerättyjä hautamuistomerkkien kappaleita ym. Todennäköisesti maan alla on myös eriasteisesti säilyneitä vainajien jäänteitä, joista ei näy enää merkkejä maan pinnalla. Haudoista pyrittiin tekemään taulukko, mutta tämä on parhaimmillaankin vain otos parhaiten säilyneistä hautamuistomerkeistä, sillä kaikkien niiden teksteistä ei saanut enää selvää, hautakivet saattoivat olla maahan kaatuneita tai aluskasvillisuuden peittämiä.
Kaikki inventointiin kuuluneet saaret ovat jo ennestään muinaisjäännösrekisterissä. Niitä koskee siis hautarauhan ja hautaustoimilain lisäksi muinaismuistolaki. Muinaismuistolaki koskee hautausmaita, joissa on yli sata vuotta vanhoja hautauksia, jotka eivät ole seurakunnan hoidossa olevalla hautausmaalla ja joilla aktiivinen hautaustoiminta on päättynyt. Näiden ehtojen toteutuminen on joidenkin inventoinnissa tutkittujen hautausmaiden tai niiden osien kohdalla osittain kyseenalaista. Hautausmaiden muinaismuistostatuksesta päättää viime kädessä suojeluviranomaisena toimiva arkeologi.
Vanha Kirkkosaari, Hoikkasaari ja Yrjänä on merkitty 1. luokan muinaisjäännöskohteiksi eli valtakunnallisesti merkittäviksi ja Kiantajärven sekä Pesiöjärven Kirkkosaaret rauhoitusluokaltaan 2. luokan kohteiksi. |