Helsingin ympäristö linnoitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1914–1918. Tuolloin Suomi oli vielä osa keisarillista Venäjää ja Helsingin linnoitus oli osa Pietarin puolustusta. Merellisen puolustuksen lisäksi kaupunki suojattiin maan puolelta rakentamalla sen ympärille kolme peräkkäistä maalinnoitusvyöhykettä, jonka varustuksiin kuului mm. betonisia taisteluhautaverkostoja, konekivääriasemia ja tykkipattereita. Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut teki Vuosaaressa Helsingin linnoitusvyöhykkeeseen liittyneellä tykkipatterilla kaivauksia kesäkuussa 2016. Työ liittyi asemakaavan muutokseen, jonka tarkoituksena on rakentaa Kallvikintien varteen uusia asuintaloja. Suunnitelma-alueella on ollut ensimmäisen maailmansodan aikaisen Helsingin maalinnoituksen itäisen puolustuslohkon tukikohdan I tykkipatteri 62, johon liittyvien maanalaisten rakenteiden sijainti, laajuus ja säilyneisyys olivat vielä tarkemmin selvittämättä. Tukikohtaan liittyviä puisia rakenteita ja betonirakenteisia suojahuoneita pidettiin mahdollisena säilyneen Kallvikintien ja Neitsytsaarentien kerrostalojen välisellä puistomaisella kaistaleella. Työn tilaajana oli Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jota Fennopro Consulting Oy edustaa. Kaivausvaihetta edelsi geofysikaalinen mittaus sähköisellä vastusluotauksella (Geosto Oy), jonka tulosten perusteella osoitettiin potentiaalisia kohtia puolustusrakenteiden sijoittumiselle. Arkeologisissa kaivauksissa kumpareen laen tuntumasta löytyi suurehko maanalainen betoninen suojahuone, joka on liittynyt tykkipatteriin. Patterin rakenteita on tasattu ja haudattu täyttömaakerroksin ilmeisesti läheisten kerrostalojen rakentamisen yhteydessä 1960-luvulla. Suuri osa patterista on todennäköisesti jäänyt myös läheisen Kallvikintien alle. Muita tykkipatteriin liittyviä rakenteita ja kerrostumia etsittiin koekaivannoin suojahuoneen ympäriltä, mutta ne ovat olleet ilmeisesti maa- ja puurakenteisia ja siten ajan kuluessa tuhoutuneet. Suojahuoneen osat paljastettiin ja kartoitettiin VRS-GPS -laitteella sekä takymetrillä ja ne dokumentoitiin digitaalisin valokuvin ja 3D-kuvin.
Luonti: 21.12.2016
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
6.-10.6.2016
Tutkimusperuste:
Maankäyttö ja rakentaminen (MML, MRL)
Rahoittaja/tilaaja:
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Luvan dnro:
MV/58/05.04.01.02/2016
Henkilökunta
Apulaistutkija:
Niko Anttiroiko
Tutkija:
Satu Koivisto
Raporttitiedot
Raportti:
Helsinki Tukikohta I, tykkipatteri 62 (Keski-Vuosaari)
Tekijä:
Satu Koivisto
Sijainti(alkup):
Museoviraston arkisto
Kopiot:
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Fennopro Consulting Oy, Helsingin kaupunginmuseo
Liitteet:
Geofysikaalinen mittausraportti, Pauli Saksa/Geosto Oy
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Kaivausraportti Satu Koivisto 2016
Helsinki Tukikohta I, tykkipatteri 62 (Keski-Vuosaari). Ensimmäisen maailmansodan aikaisen tykkipatterin kaivaus 6.-9.6.2016