Juvan Savilammen (mj.rek nro 1000019275) alueella tehtiin arkeologinen tarkkuusinventointi 8.-9.9.2016 valtatien 5 itäpuolisessa metsärinteessä. Tarkkuusinventoinnin tavoitteena oli kartoittaa ja dokumentoida paikalla sijaitsevat kivirakenteet sekä tutkia koekuopin kohteen maaperää ihmistoiminnan ja mahdollisten viljelyhistoriallisten merkkien havaitsemiseksi. Suurin osa kohteesta on jäämässä parannettavan valtatie 5:n alle, Siikakosken eritasoliittymän ja siitä itään suuntautuvan uuden tielinjauksen sekä meluvallin alle.
Tutkimus toteutettiin kartoittamalla alueella olevat kivirakenteet takymetrillä ja kaivamalla alueella koekuoppia, pääasiassa 1x1 metrin kokoisia. Koekuoppia kaivettiin yhteensä 11 kpl ja kaivettu pinta-ala oli 9,5 m2. Kartoitetun alueen laajuus oli 18540 m2 eli 1,85 hehtaaria.
Savilammen kohteella on kaksi kiviaitaa, joissa molemmissa on aukkoja. Lisäksi mitattiin 19 kiviröykkiötä. Kaikki röykkiöt ovat joko kiviaidassa kiinni tai kiviaitojen muodostaman alueen ulkopuolella. Kiviaitojen ”sisäpuolet” ovat siistimmin ladottuja ja ”ulkopuolella” on heiteltyjä kiviä. Röykkiöt ovat selvästi raivausröykkiöitä. Vain yhdessä koekuopassa näytti olevan mahdollisia viljelystä kertovia merkkejä. Siinä maannoksen alaosa oli hiilistä ja siinä oli heikosti näkyvissä syvemmälle meneviä kuopaisuja, mahdollisia kynnön tai kuokan jälkiä. Tästä hiilisestä kerroksesta otettiin 1 litran maanäyte, josta etsittiin kasvinjäänteitä. Viljan jyviä tai muita viljelyyn liittyviä kasvinjäänteitä ei kuitenkaan löytynyt.
Viimeistään 1800-luvun alussa asutettu Savilammen torppa on pihapeltoineen ollut noin 200 metriä tutkitun alueen eteläpuolella. On hyvin mahdollista, että kiviaidat ja –röykkiöt liittyvät tämän torpan toimintoihin. Mitään asutuksen jälkiä, kuten liesikumpua tai kellarikuoppaa ei maastossa havaittu. Todennäköisesti kiviaitojen sisäpuolella ollut alue on ollut viljelyksessä, mutta se ei ole ollut kovin intensiivistä ja syvälle maaperään yltävää ja kynnöt lienee tehty ilman konevoimaa. Savilammen asutus on ollut olemassa vielä ainakin vuonna 1923, mutta hävinnyt vuoteen 1969 mennessä. |