Raaseporin linnassa tehtiin vuonna 2014 koekaivaus, joka oli osoittanut, että päälinnan pihalla on säilynyt keskiaikaisia kerroksia ja rakenteita. Kun Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon vuoden 2016 päänäyttelynä oli ”Raseborg – Maktens borg”/”Raasepori – Vallan linna”, päätettiin sen yhteydessä järjestää koekaivaus linnassa. Tavoitteena oli selvittää, onko päälinnan alakerran huonetiloissa yhä linnan käyttöaikaisia kerroksia. Päälinnan kulttuurikerroksiin liittyvä epäselvyys johtuu aiempien tutkimusten yhteydessä tehdyn dokumentoinnin niukkuudesta. Kaivausten toivottiin myös valottavan eri huoneiden käyttötarkoituksia.
Viikon mittaiset (15–19.8.2016) tutkimukset keskitettiin päälinnan kolmeen pohjoisimpaan huoneeseen (huoneet 9, 10 ja 12). Jokaiseen avattiin noin 2 x 2 metrin laajuinen alue, josta poistettiin aiempien kaivausten jälkeen kertynyt maa ja paljastettiin lattiapinta tai muu keskiaikainen kerros.
Kesän 2016 tutkimukset osoittivat, että olisi hyvin tärkeätä jatkaa koekaivauksia päälinnan alakerran muissa huonetiloissa. Sekä tutkimuksen että suunnittelun kannalta olisi tärkeätä tietää, missä on säilynyt linnan käytön aikaisia kerroksia ja rakenteita. Ilman uusia tutkimuksia on myös vaikea tulkita eri huoneiden funktiota ja käyttöhistoriaa.
Raportti Raaseporin Linnan vuoden 2016 tutkimuksista on pääsääntöisesti julkinen (open access -periaate), mutta mikäli aineistosta tehdään tutkimusta, on sen suoja-aika 5 vuotta. Tämän tutkimuksen tulosten tai kuvien julkaisemiseen on kolmansien osapuolien pyydettävä lupa em. tutkimusten vastuullisilta tahoilta, tässä tapauksessa ellei erikseen muuta mainita Georg Haggrén tai Elina Terävä (Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo/Helsingin yliopisto, arkeologia). Tämä tutkimus on vapaasti käytettävissä 1.1.2022 alkaen. |